Stolicą Molise jest Campobasso, a je go drugą prowincją jest Isernia. Region zajmuje 19. miejsce zarówno pod względem wielkości (4.438 km2), jak i liczby ludności (329 tys.).
KUCHNIA
Ten mały i rzadko zaludniony region łączą więzy gastronomiczne z graniczącą z nim od północy Abruzją, choć jednocześnie bliskość Apulii i Kampanii nadaje tutejszym potrawom wyraźny południowy akcent. Nie należy przy tym jednak zapominać, że Molise – na swój skromny sposób – posiada także własne sekrety kulinarne. Molise jest znane z wyrazistej kuchni, na którą składają się prawdziwie wiejskie przysmaki, specjały typowe dla miast i wiosek, położonych na zboczach wzgórz, rozciągających się od wąskiego pasma wybrzeża Morza Adriatyckiego, aż po pofałdowane wzniesienia Apeninów gdzie w przeszłości zamieszkiwały plemiona Samnitów. Wśród rodzajów mięsa najczęściej spożywanych na wzgórzach Molise króluje jagnięcina, koźlina i baranina, a także wieprzowina, z której wyrabiane są kiełbaski, salami i soppressata, przechowywane niekiedy w ceramicznych dzbanach, zanurzone w lokalnej oliwie. Produkowana tam szynka może być konserwowana w soli lub wędzona, co stanowi rzadkość na terenie Włoch. Główne sery regionu to caciocavallo z miasta Agnone, pecorino i scamorza. W Molise leży też część okręgu Caciocavallo Silano DOP. Port w Termoli zapewnia stałą dostawę triglie di scoglio (barwena, na bazie której powstaje smaczna zupa), świeżych anchois, kalmarów, krabów, małży i morskich ślimaków. W Molise produkuje się duże ilości makaronu, choć tamtejsze gospodynie domowe wciąż jeszcze często przygotowują też makaron domowej roboty. Wśród regionalnych specjałów należy wymienić sagne (lazanie), laganelle (tagliatelle), crejoli (przypominające abruzyjskie maccheroni alla chitarra) oraz recchietelle (orecchiette). Makaronowi często towarzyszy ragu z jagnięciny lub wieprzowiny, które zawsze jest doprawiane diavolillo (ostrą papryczką) i posypywane tartym serem pecorino o wyrazistym smaku. W Molise wszechobecne są pomidory - zarówno świeże, jak i w przetworach – podobnie zresztą jak fasola i karczochy. W rejonie Campobasso uprawiany jest słynny biały seler, a w całym regionie powstaje smaczna oliwa extra virgin. Równie popularna jak makaron jest polenta, powstająca z mąki kukurydzianej rozgotowywanej na papkę, choć mąka ta może być również wykorzystywana do wyrobu swego rodzaju pizzy. Molise oferuje duży wybór smacznych ciast, biszkoptów oraz wyrobów cukierniczych, a także jeden z najdziwniejszych deserów – kaszankę z czekoladą i orzeszkami piniowymi
WINA
Często niezauważany region Molise (który niegdyś stanowił jedną całość z Abruzją) zdobył sobie oficjalny status producenta win w 1980 roku po ustanowieniu apelacji DOC - Biferno oraz Pentro di Isernia. Zalane słońcem zbocza wzgórz, rozciągających się pomiędzy Apeninami a Morzem Adriatyckim dysponują świetnymi warunkami do uprawy winorośli, co pozwala przypuszczać, że przy nieco większym wysiłku producenci wina z Molise mogliby dorównać - na niewielką skalę - jakości win produkowanych po sąsiedzku w Abruzji, Apulii czy Kampanii. Większość tutejszej, raczej niewielkiej, produkcji wina spożywana jest lokalnie. Dwie apelacje – Biferno oraz rzadko spotykane Pentro di Isernia – dopuszczają produkcję win czerwonych, białych i różowych, natomiast, obejmująca cały region apelacja Molise DOC, dopuszcza produkcję różnych rodzajów wina. Apelacja Molise DOC dopuszcza możliwość wykorzystania odmian rdzennie włoskich oraz szczepów międzynarodowych, co otwiera nowe możliwości przed producentami, którzy dążą do zbudowania tożsamości wina poza regionem. Pofałdowane zbocza i łagodny adriatycki klimat charakteryzujący Molise sprzyjają produkcji win wysokiej klasy, choć w rzeczywistości potencjał ten nieczęsto bywa wykorzystywany. Kategoria IGT Osco (lub Terre degli Osci) nawiązuje do ludu Osków, który zamieszkiwał Molise w czasach prehistorycznych. Inną z kategorii IGT jest Rotae.