ALBAROLA Colli di Luni DOC Cantine Lunae Bosoni

78,00 zł
Dostawa: 1 do 3 tygodni

Winogrona ze szczepu Albarola użyte do produkcji wina o tej samej nazwie poddawane są 12-godzinnej maceracji na skórkach. Wino o  słomkowo-żółtej barwie i całą mieszaniną aromatów: polnych kwiatów, śródziemnomorskich krzewów, owoców cytrusowych, jabłek czy miodu akacjowego. Smak pełny, bardzo świeży, sklasty i mineralny. Wino ze świetnym poziomem kwasowości, ciekawe, czyste i orzeźwiające.

  • Gwarancja Jakości Gwarancja Jakości
  • Bezpieczna dostawa Bezpieczna dostawa
  • Najlepsza obsługa Najlepsza obsługa
  • Bezpieczne szyfrowanie SSL Bezpieczne szyfrowanie SSL

Szczegóły produktu

Kolor
Białe
Charakter
Wytrawne
Apelacja
Colli di Luni DOC
Szczep
Albarola
Region
Liguria
Kraj
Włochy

Opis

"Albarola" z winnicy Lunae Bosoni to świeże białe wino, które rodzi się na wzgórzach Luni, w sercu Lunigiana, w ekstremalnym Levante Ligure. Natywna i mało znana odmiana winogron, zwykle stosowana w montażu z innymi odmianami regionu, w tym przypadku jest winifikowana w czystości, dając życie butelce, która uosabia intensywne zapachy morza i śródziemnomorskiego zarośla, zaskakujące początkowo łykiem dla jego świeżości i liniowość.

Albarola jest uzyskiwana z winnicy położonej między Castelnuovo Magra i Ortonovo, w obrębie Colli di Luni doc przez winorośle około 20 lat, posadzone na glebach głównie gliniastych, ale z wysokim odsetkiem kamieni i krzemieni. Z tych winnic, położonych kilka kilometrów od morza, winogrona o nazwie Albarola (stąd nazwa wina) są zbierane ręcznie, zazwyczaj w pierwszej połowie września i natychmiast macerowane w zimnej wodzie przez pół dnia, aby delikatnie wydobyć i wydobyć typowe aromaty tej odmiany , Fermentacja i winifikacja odbywają się w zbiornikach ze stali nierdzewnej; krótkie starzenie się stali następuje dopiero przed butelkowaniem w marcu / kwietniu.

Białe wino  Albarola z winnicy Lunae Bosoni ma aromatyczną i przyjemną charakterystykę. Zimna maceracja pozwala zachować bardzo bladożółty kolor, ale podnosi aromatyczny profil tego winogrona. W winie znajdziemy intensywne aromaty cytrusów i białych kwiatów, ale także morskie i mineralne aromaty. W ustach wino jest pełne i chrupiące, zdominowane przez ślady świeżych owoców, z zaskakującym wykończeniem, które pozostawia podniebienie z przyjemnym uczuciem mineralnego posmaku. Każdy kolejny łyk zaprasza do kolejnego. Wino idealnie łączy się potrawami z owóców morza i typowymi daniami kuchni liguryjskiej. Idealnie wpasuje się także do smażonych ryb, mięczaków czy dań z surowymi rybami.

Aromat  Aromat

Aromat wina jest intensywną mieszanka  polnych kwiatów, śródziemnomorski ziół i owoce cytrusowe, jabłek a w tle wyczuwalne są nuty miodu akacjowego. Wyczuwalna lekka niezwykle przyjemna mineralność.

wskazania podawania  Kraj

Włochy

Smak  Smak

W ustach świeże i odpowiednio zbalansowane na podniebieniu, łagodne o świetnej równowadze pomiędzy nutami słonymi, słodkimi i kwasowymi. Smak pełny, bardzo świeży, sklasty i mineralny. Wino ze świetnym poziomem kwasowości, ciekawe, czyste i orzeźwiające..

Region  Region

Liguria

Barwa  Barwa

Wino o słomkowo-żółtej barwie ze złotawymi refleksami.

Apelacja  Apelacja

Colli di Luni DOC

jedzenie  Sugestie kulinarne

Szczególnie polecane do dań z owoców morza. Doskonała do smażonych ryb i crudités. Dobrze pasuje również do białych mięs i warzyw, przekąsek, pieczonych/grilowanych ryb.


Szczepy  Szczep

100% Albarola

wskazania podawania  Temperatura serwowania

Podawać schłodzone w temperaturze 12-14°C.

Aromat  Alkohol

13.00%

Pojemność  Pojemność

0.75l

Rocznik Rocznik

2017

Nagrody  Nagrody

-

Recenzje

Produkty w kategorii

(6 innych produktów z tej samem kategorii)

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password