Oliwa z Oliwek niefiltrovana Extra Virgin NOVELLO Nocellara del Belice DOP Geraci 750ml

58,00 zł

Niefiltrowana z najwcześniejszego zbioru oliwa z oliwek klasy premium typu NOVELLO jest 100% sycylijską oliwą z najbardziej ekskluzywnego gatunku oliwek - Nocellara del Belice - klasyfikowaną w kategorii SUPERIORE pochodzącą z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa o naturalnie-mętnej ciemno-zielonej barwie, aromacie świeżo koszonej trawy, zielonych liści pomidora i karczochów. W smaku niezwykle intensywna, o gorzkim a zarazem pikantnym, przyjemnym posmaku. Aby oddać jej niezwykłą jakość, gęstość i niesamowity kolor, oliwa pakowana jest w transparentne butelki. Niezwykły smak, aromat i zdrowie zamkniete w 750ml butelce.

Ilość

    Dostępne:  Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie

 

Gwarancja Jakości

 

Bezpieczna dostawa

 

Najlepsza obsługa

 

Bezpieczne szyfrowanie SSL

Szczegóły produktu

Opis

NOVELLO to po włosku coś nowego, świeżego, wczesnego, a oliwa z oliwek NOVELLO to zasadzie to nic innego, jak ta wytłoczona z pierwszych oliwek, które dojrzały na tyle, by się nadać do wytłoczenia oliwy. Butelkowana natychmiast po zbiorze, niefiltrowana i niedekantowana, dlatego też pozostaje ciągle mętna

Po kilku dniach od butelkowania zaczyna się samodzielnie dekantować, wtedy można też zauważyć osadzający się na spodzie butelki osad. 

Najważniejszą zaletą oliwy NOVELLO jest jej świeży  intensywny i ostry smak oraz wysoka zawartość polifenoli, wynikająca z tego, że została wytłoczona z ledwo dojrzałych oliwek. Tak, najwięcej polifenoli dają wcześnie dojrzałe owoce.

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy z etykietą NOVELLO zostają zebrane w połowie lub końcu października. Zbiory odbywają się od wczesnych godzin porannych, najlepsze oliwy są tłoczone z owoców zebranych metodą bruccatura a mano, ręcznie, bez użycia przyrządów mechanicznych.

Taki sposób wyklucza uszkodzenie owocu na etapie zbioru, co jest krytycznie ważne, ponieważ uszkodzona oliwka bardzo szybko się psuje, dając oliwę o wyższej kwasowości i gorszym smaku. Jak rozpoznać, czy oliwka jest już na tyle dojrzała, by nadawała się do zebrania? Kolor. Owoc musi być zielono-różowy, tak zwane invaiate, kiedy oliwki są w idealnym momencie do zbioru i tłoczenia.

Ogólnie od wielu już lat panuje przekonanie, że nie powinno się tłoczyć oliwy z owoców bardzo dojrzałych. Chodzi o zachowanie smaku i jak największej ilości polifenoli.

Oliwki zebrane do NOVELLO tłoczone są niezwłocznie, najlepiej do 5-ciu godzin od zbioru. Takie tłoczenie daje oliwę intensywnie zieloną i mocną w smaku, coś jakby świeżo skoszona trawa, co jest pochodną wysokiej zawartości polifenoli. Intensywność i goryczkowata nuta przez wiele osób może zostać błędnie zinterpretowana jako wada. Nic bardziej mylnego, goryczka nie jest oznaką zepsucia, to naturalna cecha oliwy NOVELLO. Goryczka i pikantny smak to jest właśnie to, czego poszukują w oliwie koneserzy.

NOVELLO nie jest dekantowane, to znaczy, że nie jest pozbawiane osadu, który się wytrąca samodzielnie po krótkim czasie. Jest to proces naturalny, ale też należy pamiętać, że osad to pozostałości roślinne, które rzadko, bo rzadko, ale mogą przyczynić się do wystąpienia defektów oliwy. Po prostu przez to oliwa szybciej może się zepsuć, bo pozostałości mogą zacząć szybciej fermentować.

Z dobrych wiadomości, to taka, że w tych resztkach "siedzi" większa zawartość polifenoli (antyutleniacze). Można samodzielnie spróbować przefiltrować NOVELLO z osadu, na przykład przez filtr do zaparzania kawy, ale o wiele lepszym sposobem jest wykorzystanie oliwy novello w czasie krótszym niż dwa miesiące od otwarcia butelki. Dzięki temu masz gwarancję, że oliwa będzie pyszna, świeża i zdrowa.

Oliwa z oliwek Extra Virgin w kategorii Superiore DOP Valle del Belice jest 100% sycylijską oliwą z oliwek klasyfikowaną w najwyższej kategorii jakości pochodzącą z wyłącznie z pierwszego tłoczenia na zimno w temperaturze 19 st.C, co gwarantuje najwyższą jakość przy najniższej wydajności ekstrakcji ze 1 ha uprawy. Wyłącznie ręczny zbiór zapobiegający uszkodzeniu owoców oliwkowca, selekcja wyłącznie najwyższej jakości oliwek, najniższa kwasowość wytłoczonej oliwy wynosząca zaledwie 0,07% gwarantują jak najwyższą jakość oliwy przy zachowaniu najwyższej zawartości polifenoli, tak ważnych dla naszego życia i zdrowia.

Cechuje się niezwykle gęstą strukturą, o naturalnie-mętnej głęboko złotej barwie z refleksami zieleni, aromacie świeżych liści oliwnych, pomidorów, ziół i karczochów a także delikatnym zapachu owoców tak charakterystycznych dla tego gatunku oliwek. W smaku niezwykle intensywna, o delikatnie słodkim aromacie i w tle pikantnym, lekko gorzkim posmaku.

Idealna propozycja dla osób ceniących niezwykle intensywny ziołowo- owocowo lecz także lekko pikantny posmak a zarazem niezwykłą aromatyczność najwyższej jakości oliwę z oliwek. 

Główne zdrowotne zalety stosowania oliwy z oliwek niefiltrowanych sycylijskich oliw z oliwek:

  • zwalcza wolne rodniki w organizmie, powodując m.in redukcję procesu starzenia,
  • chroni serce i tętnice,
  • spowalnia starzenie mózgu i układu nerwowego,
  • ochrania przed miażdżycą tętnic (arteriosklerozą) oraz redukuje poziom cholesterolu we krwi
  • świeża oliwa z oliwek tj. o jak najkrótszym czasie od tłoczenia posiada największą zawartość polifenoli chroniących nas przez chorobami nowotworowymi i miażdżycą.
Gatunki oliwek:

100 % Nocellara dell Belice

Temperatura ekstrakcji:

19°C.

Kwasowość:

0,07%

Data przydatności do spożycia:

10-12-2024

Apelacja:

Valle del Belice DOP Sycylia - Włochy

Opakowanie:

butelka szklana 750 ml typu Dorica

Zdjęcia produktu mają charakter poglądowy, stąd rzeczywisty wygląd produktów może różnić się od prezentowanego na zdjęciach.

Recenzje

Produkty w kategorii

(16 innych produktów z tej samem kategorii)

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password