Oliwa z Oliwek Extra Virgin Nocellara del Belice DOP Geraci 750ml

73,00 zł

Oliwa z oliwek klasy premium typu superiore jest 100% sycylijską oliwą z najbardziej ekskluzywnego gatunku oliwek - Nocellara del Belice - pochodzącą z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa o naturalnie-mętnej ciemno-zielonej barwie i niezwykle intensywnych aromatach świeżej wiosennej trawy, karczocha, surowych migdałów i gotowanej zielonej fasolki. Doskonała świeżość i równowaga smakowa, ze średnią intensywnością pikantnością. Doskonała do grillowanego mięsa i ryb, pieczonych ziemniaków, pieczywa, focacii, bruschetty, pizzy, past warzywnych i surówek. Oliwa idealna również do tzw. pinzimonio (pokrojone w słupki warzywa maczane w oliwie z przyprawami).

Ilość

    Dostępne:  Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie

 

Gwarancja Jakości

 

Bezpieczna dostawa

 

Najlepsza obsługa

 

Bezpieczne szyfrowanie SSL

Szczegóły produktu

Opis

Nocellara del Belice to jedna z najlepszych odmian włoskich oliwek; doskonała do bezpośredniego spożycia, ale przede wszystkim do produkcji bardzo wysokiej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Jest to odmiana, która najlepiej oddaje charakter swojego terytorium, Sycylii i jest powszechnie obecna na terenach Castelvetrano, Partanna i Campobello di Mazara. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia uzyskana z tej odmiany ma doskonałe właściwości organoleptyczne o charakterze ziołowym:

  • oliwa w kolorze intensywnej zieleni ze złotymi refleksami
  • średnio-intensywny owocowy smak
  • wyczuwalna woń karczochów, pomidorów i migdałów
  • w smaku gorzkawa i pikantna, o średniej intensywności

Nocellara del Belice to odmiana, która dominuje wśród produktów z wyższej półki w szczególności oliwy z oliwek i produktów na jej bazie.

Oliwa z oliwek Extra Virgin w kategorii Superiore DOP Valle del Belice jest 100% sycylijską oliwą z oliwek klasyfikowaną w najwyższej kategorii jakości pochodzącą z wyłącznie z pierwszego tłoczenia na zimno w temperaturze 19 st. C, co gwarantuje najwyższą jakość przy najniższej wydajności ekstrakcji ze 1 ha uprawy. Wyłącznie ręczny zbiór zapobiegający uszkodzeniu owoców oliwkowca, selekcja wyłącznie najwyższej jakości oliwek, najniższa kwasowość wytłoczonej oliwy wynosząca zaledwie 0,1% gwarantują jak najwyższą jakość oliwy przy zachowaniu najwyższej zawartości polifenoli, tak ważnych dla naszego życia i zdrowia.

Oliwa cechuje się niezwykle gęstą strukturą, o  głęboko złoto-zielonej barwie z refleksami zieleni, aromacie świeżych liści oliwnych, pomidorów, ziół i karczochów a także delikatnym zapachu owoców tak charakterystycznych dla tego gatunku oliwek. W smaku niezwykle intensywna, o delikatnie słodkim aromacie i w tle pikantnym, lekko gorzkim posmaku.

Idealna propozycja dla osób ceniących niezwykle intensywny ziołowo- owocowo lecz także lekko pikantny posmak a zarazem niezwykłą aromatyczność najwyższej jakości oliwę z oliwek. 

Główne zdrowotne zalety stosowania sycylijskiej oliwy z oliwek:

  • zwalcza wolne rodniki w organizmie, powodując m.in redukcję procesu starzenia,
  • chroni serce i tętnice,
  • spowalnia starzenie mózgu i układu nerwowego,
  • ochrania przed miażdżycą tętnic (arteriosklerozą) oraz redukuje poziom cholesterolu we krwi
  • świeża oliwa z oliwek tj. o jak najkrótszym czasie od tłoczenia posiada największą zawartość polifenoli chroniących nas przez chorobami nowotworowymi i miażdżycą.
Gatunki oliwek:

100 % Nocellara dell Belice

Temperatura ekstrakcji:

19°C.

Kwasowość:

0,1%

Data przydatności do spożycia:

15-12-2026

Apelacja:

Valle del Belice DOP Sycylia - Włochy

Opakowanie:

butelka szklana 750 ml typu Dorica

Zdjęcia produktu mają charakter poglądowy, stąd rzeczywisty wygląd produktów może różnić się od prezentowanego na zdjęciach.

Recenzje

Produkty w kategorii

(16 innych produktów z tej samem kategorii)

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password