Barbaresco DOCG Luca Bosio
Cena
79,00 zł
Barbaresco z winnicy Bosio to wino produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo, gdzie zbiór odbywa się w połowie...
Niezwykłe wino o niespotykanej elegancji i finezji. Uczta dla zmysłów w niespotykanej, najniższej na rynku polskim cenie. Niepowtarzalność wśród win Barolo. Wino które spędziło 36 miesiące w beczkach z dębu francuskiego aby dostarczyć nam trunek o ciemno-rubinowym kolorze z wyraźnymi pomarańczowo-bursztynowymi refleksami. Szlachetne i eleganckie, bardzo stylowe, kusi subtelnymi aromatami fiołków i róż, czystym aromatem jeżyn, żurawin oraz przypraw i lukrecji. Solidnie zbudowane z aksamitnymi i dojrzałymi taninami. Na podniebieniu idealnie wyważone, jedwabiste i harmonijne, jak na piemonckiego klasyka przystało. Solidnie zbudowane z aksamitnymi i dojrzałymi taninami, o bardzo długim finiszu zabarwionym w tle nutą lukrecji.
Gwarancja Jakości
Bezpieczna dostawa
Najlepsza obsługa
Bezpieczne szyfrowanie SSL
Winogrona Nebbiolo do tego wina pochodzą z winnic położonych w wioskach Barolo, na wysokości od 200 do 300 stóp nad poziomem morza. Średni wiek winorośli wynosi 35-45 lat, są one uprawiane na południowej ekspozycji w wapiennych glebach ilastych, o gęstości około 5000 roślin na hektar. Po zbiorach winogrona są tłoczone, a moszcz fermentowany w stalowych zbiornikach o kontrolowanej temperaturze (po krótkim okresie kontaktu z suchym lodem, w celu zwiększenia złożoności oraz aromatu). Maceracja skóry trwa ponad 15 dni, zapewniając dobry kolor i ciało. Wino spędza 36 miesięcy w dębowych beczkach z dębu francuskiego, a następnie sześć miesięcy w butelkach przed wysyłką.
Niezwykłe wino o niespotykanej elegancji i finezji. Uczta dla zmysłów w niespotykanej, najniższej na rynku polskim cenie. Niepowtarzalność wśród win Barolo. Wino o ciemno-rubinowym kolorze z wyraźnymi pomarańczowo-bursztynowymi refleksami. Szlachetne i eleganckie, bardzo stylowe, kusi subtelnymi aromatami fiołków i róż, czystym aromatem jeżyn, żurawin oraz przypraw i lukrecji. Solidnie zbudowane z aksamitnymi i dojrzałymi taninami. Na podniebieniu idealnie wyważone, jedwabiste i harmonijne, jak na piemonckiego klasyka przystało. Solidnie zbudowane z aksamitnymi i dojrzałymi taninami, o bardzo długim finiszu zabarwionym w tle nutą lukrecji.
Zaleca się pić go w temperaturze 18-20° C, ostrożnie dekantując.
AromatIntensywny aromat kwiatowo - owocowy z przewagą dojrzałej śliwki, malin, czereśni, fiołków, róż, jeżyn. W tle aromat świeżych ziół, lukrecji i przypraw. |
KrajWłochy |
SmakWino dobrze skoncentrowane i zbalansowane, krągłe i gładkie. Niezwykle przyjemne, korzenne tło. Solidnie zbudowane z aksamitnymi i dojrzałymi taninami. Na podniebieniu idealnie wyważone, jedwabiste i harmonijne o bardzo długim finiszu zabarwionym w tle nutą lukrecji. |
RegionPiemont |
BarwaCiemno-rubinowy kolor z wyraźnymi pomarańczowymi refleksami. |
ApelacjaBarolo DOCG |
Sugestie kulinarneSzczególnie polecane do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny i serów, ciężkich dań kuchni piemonckiej. |
Szczep100% Nebbiolo |
Temperatura serwowaniaTemperatura serwowania 18-20°C. Przelać do dekantera na godzinę przed podaniem . Wino powinno „pooddychać”, żeby oddać wszelkie swoje dobra. |
Alkohol14.00% |
Pojemność0.75l |
Rocznik2016 |
Nagrody- |
(3 innych produktów z tej samem kategorii)