Mastroberardino

Mastroberardino
Rodzina Mastroberardino pochodząca z Kampanii, regionu w południowych Włoszech, od ponad 130 lat zajmuje się produkcją rzadkich gatunków win o wyjątkowej jakości. Cechą szczególną win Mastroberardino jest gleba, na której uprawiane są winorośle. Odmiany winorośli są autochtoniczne, tzn . rosną tylko w Kampanii, regionie południowych Włoch: są to Falanghina, Greco di Tufo, Fiano di Avellino i Coda di Volpe (białe), jak również Aglianico i Piedirosso (czerwone). Historycy przypuszczają, że Falanghina to odmiana winorośli, która uczyniła Falerno jednym z najbardziej cenionych win w antyku. Dziś charakteryzuje się świeżym, owocowym aromatem owoców cytrusowych, ananasa oraz białych kwiatów. Greco di Tufo była uprawiana już przed 2500 laty przez Greków w południowych Włoszech. Wina rodziny Mastroberardino z tej winorośli przekonują świeżością aromatu lekko zielonych i białych brzoskwiń. Wina z winorośli Fiano są wyborne, charakteryzują się aromatycznymi kwiatowymi nutami. Określenie Coda die Volpe (wł. ogon lisa) zostało użyte już przez Pliniusza Starszego (23–79 n. e.), który porównał odmianę winorośli Alopecis do ogona lisa. Czerwoną odmianę Aglianico (nazwa wywodząca się od ellenico oznaczającego „grecki” uprawiali Fenicjanie z Grecji w okolicy Neapolu. Powstają z nich wina o delikatnym dymnym aromacie winogron, o niezwykle kwaśnym smaku. Pliniusz Starszy wymienił również odmianę Piedirosso. Nazwa ta oznacza „czerwone nóżki”, gdyż odmiana ta ma charakterystyczne czerwone łodyżki. Te historyczne odmiany winorośli rosną na bardzo urodzajnej ziemi pochodzenia wulkanicznego. Jeszcze dziś Wezuwiusz dominuje w krajobrazie, a przy jego zboczach, na wysokości 300 do 800 metrów położone są trzy chronione regiony uprawne Kampanii (DOCG): Fiano di Avellino, Greco di Tufo i Taurasi, tymi odmianami winorośli rodzina Mastroberardino obsadziła przeszło 300 hektarów. Bogate w minerały gleby bielicowe są gliniaste z domieszką wapienia lub piaszczyste. Z ich owoców powstają wina o złożonych, bogatych i intensywnych bukietach. Wspaniałym przykładem z kolekcji Mastroberardino jest produkowane od 1986 r. wino Radici Taurasi DOCG powstałe w 100 procentach z odmiany Aglianico, które osiąga optymalną dojrzałość po 10 latach leżakowania, jednak nadaje się do spożycia już wcześniej. Jego intensywne aromaty śliwki, wiśni, czarnego pieprzu i tytoniu czynią je równie idealnym towarzyszem posiłku jak śpiewacy.

Aktywne filtry

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password