Jeszcze jako student w Pizie w 1920 roku, młody markiz Mario Incisa della Rocchetta marzył o stworzeniu wielkiego, szlachetnego wina. W owym czasie, dla włoskiej arystokracji winem takim mogło być tylko wielkie Bordeaux. Historia Sassicaia jest historią tworzenia nowego, wielkiego , włoskiego wina. Wraz z żoną osiadł w toskańskim majątku Tenuta San Guido, rozpoczynaj±c eksperymenty z różnymi francuskimi odmianami, szukając dla swego wina przede wszystkim pięknego bukietu. Ostatecznie wybór padł na Cabernet Sauvignon, pierwszego i najważniejszego składnika przyszłego supertoskana. Było to radykalne posunięcie zważywszy, że w Piemoncie i Toskanii tradycyjnie uprawiano Nebbiolo i Sangiovese. Ciekawostką jest, że gleba w Tenuta San Guido była bardzo podobna do Graves w Bordeaux. Zarówno graves w języku francuskim jak i sassicaia w dialekcie toskańskim oznacza mniej więcej to samo to samo - żwir (kamienna, żwirowa gleba). Niestety, stworzenie wielkiego wina nie jest rzeczą łatwą. Cabernet wymagał więcej zabiegów niż miejscowe szczepy. Tak więc w latach 1948 -1960 niewielkie ilości nowego wina konsumowano na miejscu w winnicy, ale każdego roku pewną ilość skrzynek tego wina składowano w piwnicach Castiglioncello.
Gdy uznano, że postęp w jakości wina jest zadowalający, w 1965 roku obsadzono Cabernetem i Cabernet Franc następną część winnicy właśnie w części zwanej Sassicaia i trochę wyżej położonej Aianova. Pierwszy rocznik Sassicaia (1968) pojawił się na rynku dopiero w 1971 roku i przyjęto go doskonale. Z czasem drewniane zbiorniki fermentacyjne zamieniono na stal nierdzewną, a do starzenia wina zaczęto używać barriques z francuskiego dębu. Sassicaia mocno ugruntowała sie na rynku światowym i zapocząkowała nowy rozdział we włoskich winach najwyższej klasy, tworząc nową rodzinę win zwanych supertoskanami.
www.tenutasanguido.com