Temperatura podawania wina
Każde wino ma swoją optymalną temperaturę, w której podane pokaże nam swoje walory w najlepszy możliwy sposób lub zamaskuje pojawiające się w innych temperaturach nieprzyjemne zjawiska, np. zbyt wysoki poziom alkoholu jaki mogą mieć czerwone wina lub nadmierną kwaskowość w niektórych winach białych.
Oto kilka wskazówek na temat właściwych temperatur, w jakich powinny być podawane poszczególne kategorie win:
Białe wina:
Wina Słodkie:
- Lekkie białe wina słodkie: 5 – 10°C
- Dobrze zbudowane białe wina słodkie: 8 – 12°C
Wina Wytrawne:
- Lekkie białe wina wytrawne: 8 – 12°C
- Średniej budowy białe wina wytrawne: 10 – 12°C
- Dobrze zbudowane białe wina wytrawne: 12 – 16°C
Białe wina musujące: 6 – 10°C
Czerwone wina:
Wina Wytrawne:
- Lekkie czerwone wina wytrawne: 10 – 12°C
- Średniej budowy czerwone wina wytrawne: 14 – 17°C
- Dobrze zbudowane czerwone wina wytrawne: 15 – 18°C
Czerwone wina musujące: 10 – 12°C