Temperatura podawania wina

person Opublikowane przez: MdV list Kategoria: Category 1 Data: comment Komentarz: 0 favorite Wyświetlenia: 1862

Każde wino ma swoją optymalną temperaturę, w której podane pokaże nam swoje walory w najlepszy możliwy sposób lub zamaskuje pojawiające się w innych temperaturach nieprzyjemne zjawiska, np. zbyt wysoki poziom alkoholu jaki mogą mieć czerwone wina lub nadmierną kwaskowość w niektórych winach białych.

Oto kilka wskazówek na temat właściwych temperatur, w jakich powinny być podawane poszczególne kategorie win:

Białe wina:

Wina Słodkie:

  • Lekkie białe wina słodkie: 5 – 10°C
  • Dobrze zbudowane białe wina słodkie: 8 – 12°C

Wina Wytrawne:

  • Lekkie białe wina wytrawne: 8 – 12°C
  • Średniej budowy białe wina wytrawne: 10 – 12°C
  • Dobrze zbudowane białe wina wytrawne: 12 – 16°C

Białe wina musujące: 6 – 10°C

Czerwone wina:

Wina Wytrawne:

  • Lekkie czerwone wina wytrawne: 10 – 12°C
  • Średniej budowy czerwone wina wytrawne: 14 – 17°C
  • Dobrze zbudowane czerwone wina wytrawne: 15 – 18°C

Czerwone wina musujące: 10 – 12°C

Niedziele Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password