BEN RYE' Passito di Pantelleria DOC DonnaFugata 375 ml
Ben Ryè to jedno z najważniejszych słodkich win, będące wizytówką zarówno Sycylii jak i całych Włoch. Wino wielowymiarowe, spalone słońcem zarówno w kolorze, jak i w aromacie. Wielowarstwowe aromaty przyprawiają o zawrót głowy, gdzie zioła, mirabelki, figi, kwiaty, liczi, płatki róży, skórka pomarańczy wytaczają się na pierwszy plan. W tle kamienno-mineralna świeżość. Poezja smaku i aromatu.

Gwarancja Jakości

Bezpieczna dostawa

Najlepsza obsługa

Bezpieczne szyfrowanie SSL
Szczegóły produktu
- Kolor
- Białe
- Charakter
- Słodkie
- Apelacja
- Passito di Pantelleria DOC
- Szczep
- Zibibbo
- Region
- Sycylia
- Kraj
- Włochy
Opis
|
|
|
|
|
Passito di Pantelleria DOC |
|
|
|
|
|
|
- |
Pantalleria to wyspa położona pomiędzy Sycylią, a Tunezją, to wyspa naznaczona wiatrem. Już sama jej nazwa pochodzi, jak chcą niektórzy, od arabskiego określenia „córa wiatru”. Wieje tam niemiłosierny gorący wiatr znad Sahary przez okrągły rok, Całość dopełnia wulkaniczny krajobraz i brak plaż. Pantelleryjskie passito tworzono na wyspie od starożytności, ale na szerokie, międzynarodowe wody wypłynęło stosunkowo niedawno. Okazuje się, że znany sycylijski szczep Zibibbo (możemy się czasem spotkać z nazwą Moscato d’Alessandria nadaną na cześć miasta Aleksandrii) właśnie tu prezentuje pełnię swoich możliwości. Winoroślą są niziutkie, osiągają zaledwie 50 cm, co sprawia, że są nieco mniej narażone na działanie wiatrów. Dodatkową barierę stanowią muretti: – zaokrąglone murki zbudowane ze skał wulkanicznych wewnątrz winnic. Klasyczny patent „dwa w jednym”, chronią przed wiatrem i akumulują ciepło, a przy tym wyglądają niepowtarzalnie i malowniczo. Grona są zebrane już w sierpniu. Podobno z gron potrzebnych do zrobienia jednej butelki tego specjału z zibibbo można by zrobić pięć butelek zwykłego, wytrawnego wina. Passito di Pantelleria DOC to trzecia najstarsza apelacja Sycylii.
Recenzje
Produkty w kategorii
(13 innych produktów z tej samem kategorii)