BEN RYE' Passito di Pantelleria DOC DonnaFugata 375 ml

BEN RYE' Passito di Pantelleria DOC DonnaFugata 375 ml

125,00 zł

Ben Ryè to jedno z najważniejszych słodkich win, będące wizytówką zarówno Sycylii jak i całych Włoch. Wino wielowymiarowe, spalone słońcem zarówno w kolorze, jak i w aromacie. Wielowarstwowe aromaty przyprawiają o zawrót głowy, gdzie zioła, mirabelki, figi, kwiaty, liczi, płatki róży, skórka pomarańczy wytaczają się na pierwszy plan. W tle kamienno-mineralna świeżość. Poezja smaku i aromatu.

Skorzystaj ze zniżki

Ilość

  • Stan: Obecnie brak na stanie
  • Dostępne:  Obecnie brak na stanie
 

Gwarancja Jakości

 

Bezpieczna dostawa

 

Najlepsza obsługa

 

Bezpieczne szyfrowanie SSL

Szczegóły produktu

Kolor
Białe
Charakter
Słodkie
Apelacja
Passito di Pantelleria DOC
Szczep
Zibibbo
Region
Sycylia
Kraj
Włochy

Opis

Aromat  Aromat

Wielowarstwowe aromaty przyprawiają o zawrót głowy, gdzie zioła, mirabelki, figi, kwiaty, liczi, płatki róży, skórka pomarańczy.

wskazania podawania  Kraj

Włochy

Smak  Smak

Potężna struktura, oleistość i gęstość wina podkreślają niezwykła klasę wina. Słodka struktura otoczoną idealną kamienną mineralnością, utrzymującą wino w ramach niezwyklej świeżości i rześkości.

Region  Region

Sycylia - Pantalleria

Barwa  Barwa

Złoto - bursztynowa połyskująca.

Apelacja  Apelacja

Passito di Pantelleria DOC

jedzenie  Sugestie kulinarne

Szczególnie polecane do deserów, jako tzw wino medytacyjne, doskonale „sprawdza się” w upalne dni.


Szczepy  Szczep

100% Zibibbo (Moscato d'Alessandria)

wskazania podawania  Temperatura serwowania

Temperatura serwowania 10-12°C.

Aromat  Alkohol

13.50%

Pojemność  Pojemność

0.375l

Rocznik Rocznik

-

Nagrody  Nagrody

-

Pantalleria to wyspa położona pomiędzy Sycylią, a Tunezją, to wyspa naznaczona wiatrem. Już sama jej nazwa pochodzi, jak chcą niektórzy, od arabskiego określenia „córa wiatru”. Wieje tam niemiłosierny gorący wiatr znad Sahary przez okrągły rok, Całość dopełnia wulkaniczny krajobraz i brak plaż. Pantelleryjskie passito tworzono na wyspie od starożytności, ale na szerokie, międzynarodowe wody wypłynęło stosunkowo niedawno. Okazuje się, że znany sycylijski szczep Zibibbo (możemy się czasem spotkać z nazwą Moscato d’Alessandria nadaną na cześć miasta Aleksandrii) właśnie tu prezentuje pełnię swoich możliwości. Winoroślą są niziutkie, osiągają zaledwie 50 cm, co sprawia, że są nieco mniej narażone na działanie wiatrów. Dodatkową barierę stanowią muretti: – zaokrąglone murki zbudowane ze skał wulkanicznych wewnątrz winnic. Klasyczny patent „dwa w jednym”, chronią przed wiatrem i akumulują ciepło, a przy tym wyglądają niepowtarzalnie i malowniczo. Grona są zebrane już w sierpniu. Podobno z gron potrzebnych do zrobienia jednej butelki tego specjału z zibibbo można by zrobić pięć butelek zwykłego, wytrawnego wina. Passito di Pantelleria DOC to trzecia najstarsza apelacja Sycylii.

Recenzje

Produkty w kategorii

(13 innych produktów z tej samem kategorii)

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Or Reset password