Pesto Alla Trapanese Geraci

29,00 zł
Dostawa: 1 do 3 tygodni

Pesto alla Trapanese to pesto alla siciliana lub pesto rosso to sycylijskie pesto z migdałów, pomidorów i bazylii z przyprawami.Przepis na pesto powstał w Trapani (miasto, gmina i region na Sycylii), na wzór zielonego pesto przybyłego statkami ze wschodu a dokładnie z Genui. Było to pesto z orzechami włoskimi i czosnkiem. Marynarze w Trapani orzechy włoskie zamienili na sycylijskie migdały i dodali pomidory. Typowe danie sycylijskiej tradycji do spożycia na zimno z chlebem lub krakersami ryżowymi lub gorącą bruschettą. Na gorąco jest gotowym sosem do makaronu lub ryżu basmati. Doskonałe do ryb lub białych mięs z patelni lub piekarnika. Produkt bez barwników i konserwantów do produkcji którego użyto jedynie najwyższej jakości składników z upraw ekologicznych.

Ilość

    Dostępne:  W magazynie
 

Gwarancja Jakości

 

Bezpieczna dostawa

 

Najlepsza obsługa

 

Bezpieczne szyfrowanie SSL

Szczegóły produktu

Opis

Pesto alla Trapanese w dialekcie Sycylii Agghiata trapanese lub agliata trapanese, to flagowe danie, lub raczej sos pochodzący z Sycylii, a dokładniej z portów w Trapani. Pesto alla Trapanese to pesto alla siciliana lub pesto rosso to sycylijskie pesto z migdałów, pomidorów i bazylii z przyprawami. Przepis na pesto powstał w Trapani (miasto, gmina i region na Sycylii), na wzór zielonego pesto przybyłego statkami ze wschodu a dokładnie z Genui. Było to pesto z orzechami włoskimi i czosnkiem. Marynarze w Trapani orzechy włoskie zamienili na sycylijskie migdały i dodali pomidory. Z pesto przygotowuje się makaron, może być spaghetti, ale tradycyjnie podawane jest z busiate (busiati) sycylijskim makaronem z Trapani. Busiate nazwę swoją zawdzięcza swojemu kształtowi przypominającemu łodygę trawy, której używa się do przygotowania i nadania spiralnego kształtu makaronu. Busiati z pesto alla trapanese zostało wpisane na listę tradycyjnych włoskich produktów spożywczych.

Typowe danie sycylijskiej tradycji do spożycia na zimno z chlebem lub krakersami ryżowymi lub gorącą bruschettą. Na gorąco jest gotowym sosem do makaronu lub ryżu basmati. Doskonałe do ryb lub białych mięs z patelni lub piekarnika

Składniki: Obrany pomidor, prażone i siekane migdały, natka pietruszki, papryczka chilli, czosnek, sól, oliwa z oliwek extra virgin Geraci.

Produkt rzemieślniczy. Prawdziwy produkt Made in Italy.

Produkt naturalnie pasteryzowany. Nie zawiera barwników, konserwantów, glutenu, laktozy, GMO.

Wartość odżywcza na 100g

Wartość energetyczna: 107 kcal, 445 kj,

Tłuszcz 5,4g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8g

Węglowodany 11g, w tym cukru 9,2g

Błonnik 2,8g

Białko 2,1g

Sól 0,29g

Allergeny: seler

Masa netto: 280g

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zdjęcia produktu mają charakter poglądowy, stąd rzeczywisty wygląd produktów może różnić się od prezentowanego na zdjęciach.

Recenzje

Produkty w kategorii

(16 innych produktów z tej samem kategorii)

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password