Valpolicella Classico Superiore RIPASSO DOC Monte del Fra

79,00 zł
Dostawa: 1 do 3 tygodni

W regione Valpolicella istnieje tradycja suszenia winogron przed ich przetworzeniem. Wykorzystuje się lokalne odmiany Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Winogrona pozostawia się do wyschnięcia na powietrzu przez trzy miesiące. Następnie odbywa się fermentacja, po której następuje druga fermentacja (Ripasso) na wytłokach Amarone. Ostatecznie otrzymuje się wino głębokie, gęste i aromatyczne. Bukiet otwiera się typowymi aromatami ripasso: ciemnymi jagodami, dojrzałymi śliwkami i figami. Do tego słodkie przyprawy takie jak cynamon, goździki, pieprz i świeżo palone ziarna kawy. Dużą zaletą „młodszego brata Amarone” jest z pewnością jego niezwykle atrakcyjna cena.

 

Gwarancja Jakości

 

Bezpieczna dostawa

 

Najlepsza obsługa

 

Bezpieczne szyfrowanie SSL

Szczegóły produktu

Kolor
Czerwone
Charakter
Wytrawne
Apelacja
Valpolicella Classico Superiore Ripasso DOC
Szczep
Rondinella
Szczep
Corvinone
Szczep
Corvina
Region
Veneto
Kraj
Włochy

Opis

Aromat  Aromat

Bukiet niezwykle intensywny, w którym dominują aromaty owocowo-korzenne z przewagą wiśni i owoców leśnych, cynamonu, wanilii czy orzecha włoskiego. ciemnymi jagodami, dojrzałymi śliwkami i figami. Do tego słodkie przyprawy takie jak cynamon, goździki, pieprz i świeżo palone ziarna kawy.

wskazania podawania  Kraj

Włochy

Smak  Smak

Wino pełne, aromatyczne i dobrze zrównoważone. Nadzwyczajna równowaga kwasowości, tanin i owoców. Usta czyste, pełne, dobra struktura i równowaga, łagodne ale wyczuwalne garbniki dojrzałych śliwek, wiśni, akcenty rodzynek, czekolady i długi, delikatny finisz wanilii i wyprawionej skóry z subtelną wanilią i posmakiem cygara oraz czekolady.

Region  Region

Veneto

Barwa  Barwa

Barwa żywa, rubinowa z ciemnymi refleksami.

Apelacja  Apelacja

Valpolicella Classico Superiore DOC

jedzenie  Sugestie kulinarne

Szczególnie polecane dań z czerwonego jak i białego mięsa, dziczyzny, makaronu oraz średnio-dojrzałych twardych serów.


Szczepy  Szczep

Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella.

wskazania podawania  Temperatura serwowania

Temperatura serwowania 18°C.

Aromat  Alkohol

14.00%

Pojemność  Pojemność

0.75l

Rocznik Rocznik

2021

Nagrody  Nagrody

-

Recenzje

Produkty w kategorii

(7 innych produktów z tej samem kategorii)

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password