Sangiovese

Sangiovese
Synonimy szczepu Sangiovese :Sangioveto, Sangiovese Grosso, Prugnolo Gentile, Morellino. Czym byłaby Toskania bez Sangiovese? Tym, czym Bordeaux bez Cabernet Sauvignon lub Tokaj bez Furminta. Jest to podstawowy szczep Chianti oraz dużej części środkowych Włoch. Uprawia się go w Apulii, Umbrii, Marches, Abruzji na Elbie. Uprawia się go również w Argentynie, Chile, USA. Sangiovese jest spokrewniony z Brunello i jest uważany za toższamy z Nieluccio. Sangiovese jest "sprawcą" sławy Brunello di Montalcino. Łatwo ulega mutacjom i w związku z tym ma liczne odmiany, których uprawa przynosi różne rezultaty. Jest to szczep o wysokiej kwasowości o przebogatej gamie aromatów - od niezwykle świeżych, owocowych z nutą drewna, orzechów, kawy, poprzez nuty roślinne, a nawet zwierzęce z niuansami cedru - po długim leżakowaniu w dębinie. Czasem daje wina o ciekawej owocowej "słodyczy", o imponującej strukturze, wyraźnych, ale nie dominujących garbnikach i świetnej kwasowości. Ma wszystki cech pozwalające na zachowanie wszystkiego, co najlepsze przez 20 lat. Jest to szczep wszechstronny mogący dać wina idealne do spożycia nawet jako młode. Mają one typowe dla Sangiovese aromaty czeresni, jeżyn i jagód. Mieszany bywa z Merlotem (dla obniżenia kwasowości), z Cabernetem oraz z miejscowymi szczepami: Malvasia Nera, Mammolo, Colorino.

Aktywne filtry

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password