SZCZEP

SZCZEP
Wszystkie szlachetne odmiany winorośli europejskiej, służące do produkcji win jakościowych, wywodzą się z jednego gatunku – VITIS VINIFERA. To winogrono decyduje zarówno o jakości wina, jak i oddaje mu swoje specyficzne aromaty zapachowe i smakowe. Dlatego też lepsze ich poznanie umożliwia zarazem zrozumienie bogactwa stylów wina. Europejska vitis vinifera ewoluowała przez wieki tworząc najróżniejsze odmiany winorośli, często występujące tylko na niewielkim obszarze lub tworząc w danym regionie charakterystyczne wariacje wokół szczepów dobrze znanych. Europejską mekką regionalnych odmian są Włochy, której winiarska siła tkwi w różnorodności lokalnych winogron niedostępnych w żadnym innym regionie. Nieco inaczej prezentuje się sytuacja Ameryki Północnej. Poza vitis viniferą reprezentowane są tam także gatunki vitis labrusca, vitis rupestris, vitis riparia. Ich użycie jest jednak ograniczone, ze względu na niższą jakość win z nich produkowanych. Mimo braku uznania wśród smakoszy wina dla rdzennych północnoamerykańskich gatunków, ich sadzonki są nieustannie wykorzystywane w Europie. Po klęsce filoksery (mszycy atakującej korzenie winorośli), która w końcówce XIX wieku zdziesiątkowała europejskie winnice, wszystkie odmiany z gatunku vitis vinifery szczepi się na korzeniach winorośli amerykańskiej, gdyż jest ona odporna na wspomnianego owada, dzięki wykształconej grubej powłoce drzewnej wokół korzeni. Właśnie to zjawisko zapoczątkowało określanie odmian winorośli mianem szczepu.

Aktywne filtry

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password