Primitivo

Synonimy: Zinfandel Uważa się go za protoplastę Zinfandela, lub szczep tożsamy. Bierze swój początek we włoskie Apulli skąd wyemigrował w XIX w. do USA (Kalifornia), gdzie do tej pory jest najważniejszym i najwartościowszym szczepem. Równie ważną rolę Primitivo odgrywa w Apulii, gdzie ma własną apelację - Primitivo di Manduria. Daje tu wina najwartościowsze, a to dzięki tamtejszej strukturze glebowej i mikroklimatowi. Są to wina mocno "pieprzne" z charakterystycznym dla siebie słonym posmakiem. W innych regionach Włoch, np. w Kampanii jest mieszany, a raczej stosowany jako dodatek do Negroamaro - swojego starszego brata i uważany za szczep pozbawiony elegancji, bogactwa. Primitivo może dawać przy odpowiednio niskich zbiorach i wysokich temperaturach (a takie "lubi") wina potężne o dużej zawartości alkoholu (nawet 14%), z ziołowo-owocowymi akcentami. Starzony w beczce tylko zyskuje pozyskując nowe aromaty, np. tabaki.

Aktywne filtry

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password