Syrah

Syrah to szlachetny i dość rozpowszechniony szczep. Pochodzi najprawdopodobniej z Syrakuz na Sycylii. Jego główne geograficzne siedlisko obejmuje jednak północną część Doliny Rodanu gdzie jest jedynym dopuszczonym do uprawy czerwonym szczepem i jedynym składnikiem najlepszych tutejszych win. Sprowadzony został 1926 r. Coraz częściej pojawia się w Prowansji i Langwedocji-Roussillon stanowiąc bądź dodatek bądź podstawowy składnik tamtejszych win. Dużo uprawia się go w Australii gdzie zajmuje 1/3 powierzchni wszystkich gronowych upraw, oraz w mniejszym stopniu Argentynie, kalifornii i RPA Syrah jest łatwy w uprawie a jego podstawowy mankament to późne dojrzewanie, a co przy dużej plenności i zimniejszym klimacie powoduje, że grona źle dojrzewają. Przy odpowiednio niskiej wydajności daje wina przebogate, wysokiej klasy, o dużym potencjale starzenia (Hermitage, Cornas, Cote-Rotie). Wina z tego szczepu potrafią rozwinąć całą paletę aromatów. Możemy w nich odnaleźć owocowe nuty malin, czarnych porzeczek, jeżyn, wyprawionej skóry, smoły, humusu, piżma, dymu. Młode wina wyzwalają aromaty fiołków, pieprzu.

Aktywne filtry

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password