AMARONE Brolo del Figaretto, to wino które długo pozostaje w pamięci. Wino o intensywnej czerwonej barwie z granatowymi refleksami, z czasem nabiera ceglastych odcieni. Nos niesamowicie skoncentrowany i intensywny, z wyraźnie wyczuwalnymi rejestrami pieczonych owoców, śliwek, czereśni, konfitur z czerwonych owoców a nawet przypraw. W tle przebijają aromaty kawy i kakao. Po wypiciu wydaje się być nieskończenie długie a w ustach pozostaje pełne, aksamitne, długie, z typowymi aromatami wiśni wzbogaconymi nutami wanilii i kokosa. Idealny pomysł na prezent, gdyż przechowywane w odpowiednich warunkach, będzie miało szansę przetrwać na prawdę długie próby czasu.
Aromat
Bukiet niezwykle intensywny, w którym dominują aromaty owoców leśnych, kakao z akcentami rodzynek, czekolady, kawy i tytoniu. Przewijają się także nuty suszonych śliwek, wiśni, palonego drewna, karmelu a także wanilii.
|
Kraj
Włochy
|
Smak
Wino pełne, aromatyczne i dobrze zrównoważone. Usta pełne z przyjemną wytrawnością, krągłością i miękkimi, słodkawymi taninami o przyjemnej charakterystycznej dla Amarone strukturze. Na podniebieniu wyczuwalna subtelna wanilia z posmakiem cygara oraz czekolady, dojrzałych owoców. Długi taniczno - czekoladowy finisz.
|
Region
Veneto
|
Barwa
Głęboki rubinowo-granatowy kolor, bardzo intensywny z refleksami fioletu.
|
Apelacja
Amarone della Valpolicella DOC |
Sugestie kulinarne
Szczególnie polecane dań z czerwonego mięsa, makaronu oraz świeżych jak i średnio-dojrzałych twardych serów.
|
Szczep
Corvina, Rondinella, Molinara.
|
Temperatura serwowania
Temperatura serwowania 16-18°C.
|
Alkohol
16.00%
|
Pojemność
0.75l
|
Rocznik
|
Nagrody
- |