Nero d'Avola

Nero d'Avola
Nero d'Avona ( synonim: Calabrese) jest szczepem sycylijskim, podstawą w produkcji tamtejszych win czerwonych. To "gwiazda" ostatnich lat. Najlepsze efekty daje tam, gdzie panują upały - tylko w takich warunkach przekazuje winom swe najlepsze cechy. W zależności od sposobu winifikacji, warunków wegetacyjnych może dać wina niezwykle skoncentrowane, bogate w garbniki, alkohol i pigmenty przy zachowanej finezji. Nero d'Avola daje wina o aromatach przede wszystkim roślinnych lub tez czarnych porzeczek, wiśni i dżemów owocowych. Świetnie znosi leżakowanie w dębinie. Jest na tyle wszechstronny, że może dać bardzo wartościowe wina jednoszczepowe. Świetnie komponuje się we wszelakich mieszankach, np. razem z sycylijskimi Nerello Mascalese, Nerello Cappuccino, czy Merlotem i Cabernetem. Przez niektórych Nero d'Avola jest polecany dla wszystkich "uczulonych" na Cabernet Sauvignon.

Aktywne filtry

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password