Dolcetto di Ovada CELSO DOCG Cascina Boccaccio BIO
Celso Dolcetto di Ovada to marka Cascina Boccaccio, która w bezpośredni i szczery sposób najlepiej wyjaśnia cechy odmianowe Dolcetto w kieliszku. Wybór nagradzający wino o silnej tożsamości i charakterze terytorialnym, które zawsze było częścią historii Piemontu. Terroir Ovada oferuje wersje charakteryzujące się przede wszystkim świeżą elegancją, z bukietami, które nigdy nie są bujne i zawsze delikatne. W kieliszku prezentuje intensywną rubinową barwę. Nos wyraża piękne nuty pachnących czerwonych owoców, z nutami runa leśnego i niuansami przypraw. Na podniebieniu ma dobrą strukturę, z dojrzałymi owocami, delikatną taninową teksturą, przyjemną świeżością i przyjemnym pikantnym finiszem. Wino BIOLOGICZNE.

Gwarancja Jakości

Bezpieczna dostawa

Najlepsza obsługa

Bezpieczne szyfrowanie SSL
Szczegóły produktu
- Kolor
- Czerwone
- Charakter
- Wytrawne
- Apelacja
- Ovada DOCG
- Szczep
- Dolcetto
- Region
- Piemont
- Kraj
- Włochy
Opis
Dolcetto di Ovada „Celso” to przyjemnie pachnąca, świeża i owocowa czerwień, produkowana w 100% z Dolcetto i dojrzewająca w cemencie. Właśnie rezygnacja z drewna daje nam poczucie pełnego delektowania się cechami odmianowymi tego interesującego piemonckiego szczepu, zbyt często niedocenianego. W rzeczywistości w regionie Ovada, dzięki białym marglowym glebom, łagodnym pagórkowatym ekspozycjom i łagodnemu klimatowi, na który wpływają bryzy Morza Liguryjskiego, Dolcetto wyraża się na wysokim poziomie jakościowym, charakteryzując się szczególną elegancją i finezją. Dolcetto di Ovada „Celso” to czerwień o średniej treściwości, doceniana również na stole ze względu na elastyczność w połączeniach gastronomicznych.
Wino „Celso” rodzi się na wzgórzach górnego Monferrato, niemal na granicy z Ligurią. Winnice mają bardzo zróżnicowany wiek, od 70 do 12 lat, znajdują się w gminie Tagliolo Monferrato na wysokości około 250 metrów nad poziomem morza, z ekspozycją północno-wschodnią. Uprawa odbywa się metodą Guyota, z gęstością 4500 winorośli na hektar i wydajnością 60/70 kwintali z hektara. Zbiór odbywa się ręcznie do połowy września. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze, a maceracja na skórkach trwa od jednego do dwóch tygodni, z częstym przepompowywaniem i délestage. Po rozłożeniu Dolcetto dojrzewa przez kilka miesięcy na drobnym osadzie w beczkach z kamionkowego betonu.
Celso Dolcetto di Ovada to marka Cascina Boccaccio, która w bezpośredni i szczery sposób najlepiej wyjaśnia cechy odmianowe Dolcetto w kieliszku. Wybór nagradzający wino o silnej tożsamości i charakterze terytorialnym, które zawsze było częścią historii Piemontu. Terroir Ovada oferuje wersje charakteryzujące się przede wszystkim świeżą elegancją, z bukietami, które nigdy nie są bujne i zawsze delikatne. W kieliszku prezentuje intensywną rubinową barwę. Nos wyraża piękne nuty pachnących czerwonych owoców, z nutami runa leśnego i niuansami przypraw. Na podniebieniu ma dobrą strukturę, z dojrzałymi owocami, delikatną taninową teksturą, przyjemną świeżością i przyjemnym pikantnym finiszem.
|
|
|
|
|
Ovada DOCG |
|
|
|
|
|
|
- |
Recenzje
Produkty w kategorii
(2 innych produktów z tej samem kategorii)