Dolcetto di Ovada Riserva NONNO RUCCHEIN DOCG Cascina Boccaccio

89,99 zł
Dostawa: 1 do 3 tygodni

„Nonno Rucchein” Dolcetto di Ovada Riserva Cascina Boccaccio to wino, któro jest wytwarzane w gminie Tagliolo Monferrato, na wysokości 300 metrów. Po ręcznym zbiorze w zbiornikach ze stali nierdzewnej zachodzi spontaniczna fermentacja alkoholowa, trwająca od 14 do 21 dni, z 2-tygodniową maceracją na skórkach. Dojrzewanie przez 24 miesiące odbywa się w 10 hl beczkach z dębu slawońskiego. Po butelkowaniu wino leżakuje przez 6 miesięcy. Nonno Rucchein ma rubinowoczerwony kolor z odcieniami granatu. W nosie intensywne aromaty, przywołujące nuty dojrzałych dzikich jagód, czarnej wiśni i kakao, połączone z sielankowymi nutami ziemi. W ustach wytrawne i pełne, złożone i przyjemnie rustykalne, z uderzającą świeżością. Wino dalekie od stereotypu wina prostego i łatwego do picia.

Skorzystaj ze zniżki

Ilość

  • Stan: Nowy
  • Dostępne:  Ostatnie sztuki w magazynie
 

Gwarancja Jakości

 

Bezpieczna dostawa

 

Najlepsza obsługa

 

Bezpieczne szyfrowanie SSL

Szczegóły produktu

Kolor
Czerwone
Charakter
Wytrawne
Apelacja
Ovada DOCG
Szczep
Dolcetto
Region
Piemont
Kraj
Włochy

Opis

„Nonno Rucchein” Dolcetto di Ovada Riserva marki Cascina Boccaccio to zorganizowana piemoncka etykieta o mocnych aromatach, potrafiących podnieść walory odmiany winorośli Dolcetto. W gminie Tagliolo Monferrato, na granicy z Ligurią, Cascina Boccaccio produkuje wina o wzorowej typowości, stosując rzemieślnicze i zrównoważone podejście do produkcji. W winnicy stosowane są praktyki rolnictwa ekologicznego, natomiast w piwnicy interwencja jest minimalna i ma na celu wyłącznie poprawę charakterystycznych cech winogron. W tej perspektywie waloryzacji terytorium Dolcetto odgrywa rolę gwiazdy, a ta butelka stanowi jego najwyższy wyraz jakościowy.

„Nonno Rucchein” Dolcetto di Ovada Riserva Cascina Boccaccio jest wytwarzany z odmiany o tej samej nazwie przetworzonej w czystości. Winnice zasadzono w latach 80. XX wieku na glebie gliniastej i wapiennej w gminie Tagliolo Monferrato, na wysokości 300 metrów. Po ręcznym zbiorze w zbiornikach ze stali nierdzewnej zachodzi spontaniczna fermentacja alkoholowa, trwająca od 14 do 21 dni, z 2-tygodniową maceracją na skórkach. Dojrzewanie przez 24 miesiące odbywa się w 10 hl beczkach z dębu slawońskiego. Po butelkowaniu wino leżakuje przez 6 miesięcy przed wypuszczeniem na rynek.

Dolcetto di Ovada Riserva Nonno Rucchein Cascina Boccaccio ma rubinowoczerwony kolor z odcieniami granatu. W nosie intensywne aromaty, przywołujące nuty dojrzałych dzikich jagód, czarnej wiśni i kakao, połączone z sielankowymi nutami ziemi. W ustach wytrawne i pełne, złożone i przyjemnie rustykalne, z uderzającą świeżością. Dolcetto dalekie od stereotypu wina natychmiastowego i łatwego do wypicia, dobrze komponującego się z bogatymi i soczystymi potrawami.

Aromat  Aromat

Nuty dojrzałych jagód, czarnej wiśni, kakao i bukoliczne nuty ziemi

wskazania podawania  Kraj

Włochy

Smak  Smak

W ustach wytrawne, pełne, złożone, przyjemnie rustykalne i z uderzającą świeżością

Region  Region

Piemont

Barwa  Barwa

Czerwony rubin o zapachu granatu

Apelacja  Apelacja

Ovada DOCG

jedzenie  Sugestie kulinarne

Szczególnie polecane do potraw z wieprzowiny, gotowanego mięsa oraz makaronu podawanego w „bogatych” sosach.


Szczepy  Szczep

100% Dolcetto

wskazania podawania  Temperatura serwowania

Temperatura serwowania 16-18°C.

Aromat  Alkohol

14.50%

Pojemność  Pojemność

0.75l

Rocznik Rocznik

2015

Nagrody  Nagrody

-

Recenzje

Produkty w kategorii

(1 innych produktów z tej samej kategorii)

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password