Dolcetto di Ovada Riserva NONNO RUCCHEIN DOCG Cascina Boccaccio
89,99 zł
Dostawa: 1 do 3 tygodni
„Nonno Rucchein” Dolcetto di Ovada Riserva Cascina Boccaccio to wino, któro jest wytwarzane w gminie Tagliolo Monferrato, na wysokości 300 metrów. Po ręcznym zbiorze w zbiornikach ze stali nierdzewnej zachodzi spontaniczna fermentacja alkoholowa, trwająca od 14 do 21 dni, z 2-tygodniową maceracją na skórkach. Dojrzewanie przez 24 miesiące odbywa się w 10 hl beczkach z dębu slawońskiego. Po butelkowaniu wino leżakuje przez 6 miesięcy. Nonno Rucchein ma rubinowoczerwony kolor z odcieniami granatu. W nosie intensywne aromaty, przywołujące nuty dojrzałych dzikich jagód, czarnej wiśni i kakao, połączone z sielankowymi nutami ziemi. W ustach wytrawne i pełne, złożone i przyjemnie rustykalne, z uderzającą świeżością. Wino dalekie od stereotypu wina prostego i łatwego do picia.

Gwarancja Jakości

Bezpieczna dostawa

Najlepsza obsługa

Bezpieczne szyfrowanie SSL
Szczegóły produktu
- Kolor
- Czerwone
- Charakter
- Wytrawne
- Apelacja
- Ovada DOCG
- Szczep
- Dolcetto
- Region
- Piemont
- Kraj
- Włochy
Opis
„Nonno Rucchein” Dolcetto di Ovada Riserva marki Cascina Boccaccio to zorganizowana piemoncka etykieta o mocnych aromatach, potrafiących podnieść walory odmiany winorośli Dolcetto. W gminie Tagliolo Monferrato, na granicy z Ligurią, Cascina Boccaccio produkuje wina o wzorowej typowości, stosując rzemieślnicze i zrównoważone podejście do produkcji. W winnicy stosowane są praktyki rolnictwa ekologicznego, natomiast w piwnicy interwencja jest minimalna i ma na celu wyłącznie poprawę charakterystycznych cech winogron. W tej perspektywie waloryzacji terytorium Dolcetto odgrywa rolę gwiazdy, a ta butelka stanowi jego najwyższy wyraz jakościowy.
„Nonno Rucchein” Dolcetto di Ovada Riserva Cascina Boccaccio jest wytwarzany z odmiany o tej samej nazwie przetworzonej w czystości. Winnice zasadzono w latach 80. XX wieku na glebie gliniastej i wapiennej w gminie Tagliolo Monferrato, na wysokości 300 metrów. Po ręcznym zbiorze w zbiornikach ze stali nierdzewnej zachodzi spontaniczna fermentacja alkoholowa, trwająca od 14 do 21 dni, z 2-tygodniową maceracją na skórkach. Dojrzewanie przez 24 miesiące odbywa się w 10 hl beczkach z dębu slawońskiego. Po butelkowaniu wino leżakuje przez 6 miesięcy przed wypuszczeniem na rynek.
Dolcetto di Ovada Riserva Nonno Rucchein Cascina Boccaccio ma rubinowoczerwony kolor z odcieniami granatu. W nosie intensywne aromaty, przywołujące nuty dojrzałych dzikich jagód, czarnej wiśni i kakao, połączone z sielankowymi nutami ziemi. W ustach wytrawne i pełne, złożone i przyjemnie rustykalne, z uderzającą świeżością. Dolcetto dalekie od stereotypu wina natychmiastowego i łatwego do wypicia, dobrze komponującego się z bogatymi i soczystymi potrawami.
|
|
|
|
|
Ovada DOCG |
|
|
|
|
|
|
- |
Recenzje
Produkty w kategorii
(1 innych produktów z tej samej kategorii)