Branco da Gaivosa Grande Reserva Douro DOC Domingos Alves de Sousa

83,00 zł
Dostawa: 1 do 3 tygodni

Najważniejsza etykieta białych win z łupkowego siedliska portugalskiej części Doliny Douro. Kupaż dającej krągłość smaku odmiany malvasia fina z lokalnymi gouveio, arinto i avesso. Wino jest gęste i gładkie, o typowym dla Douoro mineralnym charakterze.  Bardzo wyrazisty i elegancki bukiet, z aromatami gruszki, brzoskwini,  pigwy, cytrusów, dębowej beczki i delikatną dobrze wtopioną nutą wanilii. W tle charakterystyczne dla wysoko położonych siedlisk Duoro - nuty nietropikalne, wręcz mało owocowe, eksponujące rys kamienisty, mineralno-kwasowy a wszystko zbudowane na potężnej konstrukcji.  Wino skoncentrowane, mineralne i bardzo złożone. Niezwykle ekspresyjne, pełne energii i oczywiście do długiego starzenia.

Skorzystaj ze zniżki

Ilość

  • Stan: Nowy
  • Dostępne:  Ostatnie sztuki w magazynie
 

Gwarancja Jakości

 

Bezpieczna dostawa

 

Najlepsza obsługa

 

Bezpieczne szyfrowanie SSL

Szczegóły produktu

Kolor
Białe
Charakter
Wytrawne
Apelacja
Douro DOC
Szczep
Malvasia Fina
Szczep
Gouveio
Szczep
Arinto
Szczep
Avesso
Region
Douro
Kraj
Portugalia

Opis

Branco da Gaivosa Grande Reserva było jednym z pierwszych białych win Douro z rewolucji „nowego Douro” lat 90., a jego pierwszy rocznik został wydany w 1992 r. Wino to podąża za długą tradycja uprawiania i wytwarzania wina z białych winogron będących dawnej specjalnością Quinta da Gaivosa, czyli Białego Porto. Ale do produkcji białych wytrawnych win dokonano wielu zmian, najpierw w winnicach (przenoszenie białych odmian do najwyższych i najchłodniejszych punktów Gaivosy, na stoki skierowane na północ i wschód, zbiory do 2 tygodni wcześniej niż wcześniej), a następnie w winnicy ( miękkie tłoczenie i dekantacja, fermentacja w niskich temperaturach, dojrzewanie na drobnym osadzie czy 12 miesięczne dojrzewanie w nowych i powtórnie użytych beczkach z dęby francuskiego). Ważna i znacząca praca z wielką starannością, pasją i poświęceniem, aby wyrazić i wzmocnić świeżość, mineralność, złożoność i elegancję białych win Gaivosa.

Aromat  Aromat

Bardzo wyrazisty i elegancki bukiet, z aromatami gruszki, brzoskwini,  pigwy, cytrusów, dębowej beczki i delikatną dobrze wtopioną nutą wanilii. W tle charakterystyczne dla wysoko położonych siedlisk Duoro - nuty nietropikalne, wręcz mało owocowe, eksponujące rys kamienisty, mineralno-kwasowy.

wskazania podawania  Kraj

Portugalia

Smak  Smak

Na podniebieniu skoncentrowane, mineralne i bardzo złożone. W posmaku niezwykle kremowe

Region  Region

Douro

Barwa  Barwa

Wino w kolorze ciemno słomkowym z refleksami cytrynowymi.

Apelacja  Apelacja

Douro DOC

jedzenie  Sugestie kulinarne

Dobrze komponuje się z łososiem, dorszem, ale także kurczakiem i indykiem czy skorupiakami.


Szczepy  Szczep

Malvasia fina, Gouveio, Arinto, Avesso

wskazania podawania  Temperatura serwowania

Temperatura serwowania 9-10°C.

Aromat  Alkohol

12.50%

Pojemność  Pojemność

0.75l

Rocznik Rocznik

2015

Nagrody  Nagrody

Branco da Gaivosa 93 Pts (Robert Parker)

Gold Medal(Conc. Vinhos “Douro” da Casa do Douro)

Silver Medal(International Wine and Spirit Competition)

Award “Best Wines of the Region”(Revista de Vinhos) 18pkt

Jancis Robinson 17,5 / 20 pkt

-

Recenzje

Produkty w kategorii

(7 innych produktów z tej samem kategorii)

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password