Valdobbiadene Prosecco...
Cena
53,00 zł
Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Extra Dry to wyrafinowane, musujące wino pochodzące z prestiżowego...
Prosecco Superiore Extra Brut BPIONIERE "Rive" to nowa kategoria najlepszych, rocznikowych prosecco, określająca surowe metody produkcji oraz miejsce pochodzenia (jedno z 43 niewielkich siedlisk). Druga fermentacja trwa 4,5 miesiąca (w przypadku typowego prosecco jest to zwykle 15-30 dni).Rive di Santo Stefano ma bogaty, mocno wytrawny smak i przyjemną, nieprzesadną kwasowość. Wyrafinowany bukiet przywodzi nuty zielonego jabłka, limonki, miodu, akacji i słodkiej śmietanki. Wino, które z każdym łykiem oddaje całą magię wzgórza Valdobiadenne. Wino posiada niezwykły słomkowo – żółty kolor i gęstą, długo utrzymującą się pianką. Wyraźne cytrusowe aromaty, wyczuwalne również nuty warzywne i skórka chleba. Piękna i żywa energia smakowa. Niezapomiany kieliszek bąbelków do pioniera proesecco.
Gwarancja Jakości
Bezpieczna dostawa
Najlepsza obsługa
Bezpieczne szyfrowanie SSL
Prosecco Superiore Extra Brut BPIONIERE "Rive" to nowa kategoria najlepszych, rocznikowych prosecco, określająca surowe metody produkcji oraz miejsce pochodzenia (jedno z 43 niewielkich siedlisk). Rive di Santo Stefano powstaje z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych winogron. Ograniczono również plony, odpowiednio przycinając krzewy, aby zapewnić owocom optymalne tempo wzrostu. Druga fermentacja trwa 4,5 miesiąca (w przypadku typowego prosecco jest to zwykle 15-30 dni).Rive di Santo Stefano ma bogaty, mocno wytrawny smak i przyjemną, nieprzesadną kwasowość. Wyrafinowany bukiet przywodzi nuty zielonego jabłka, limonki, miodu, akacji i słodkiej śmietanki. Rive di Santo Stefano to wino produkowane z winogron pochodzących z pojedynczych, szczególnie cenionych winnic, położonych na stromych wzgórzach regionu Conegliano Valdobbiadene. Słowo „Rive” oznacza „strome zbocze” i podkreśla wyjątkowość terroir, z którego pochodzi wino. Rive charakteryzuje się intensywnym aromatem, złożoną strukturą i wyrafinowanym smakiem. To wino produkuje się w ograniczonych ilościach i często oznacza nazwą konkretnej winnicy. Prosecco Rive najlepiej serwować w eleganckich kieliszkach, aby podkreślić jego wyjątkowy charakter, w towarzystwie wykwintnych potraw, takich jak homar, białe mięso czy risotto z truflami.
AromatWino niezwykle przyjemne i trwałe. Nos delikatny, niezwykle elegancki, intensywny i niezwykle aromatyczny z przyjemnymi nutami kwiatów róży i glicynii, białych owoców, cytrusów, dojrzałych jabłek, gruszek i moreli. |
KrajWłochy |
SmakNa podniebieniu niezwykle dostojne, świeże z idealnie zakrojoną słodyczą i kwasowością. Końcówka długa, kwiatowo-owocowa. Przyjemne, delikatne a zarazem niezwykle owocowe i długie. Smak jest złożony, zrównoważony i miękki wraz z przyjemnym perlażem podkreśla owocowe nuty. |
RegionVeneto |
BarwaŻywa, niezwykłe wino o żółto-słomkowej barwie z delikatnymi refleksami zieleni i niezwykle gęstą, wręcz kremową długo utrzymującą się pianką która idealnie komponuje się z perlażem. |
ApelacjaValdobbiadene Prosecco Superiore DOCG |
Sugestie kulinarneSzczególnie polecane jako aperitif. Idealnie komponuje się z deserami, biszkoptami czy ciastami. Wspaniale towarzyszy również także po posiłku. |
Szczep100% Glera (Prosecco) |
Temperatura serwowaniaTemperatura serwowania 6-8°C. |
Alkohol12.00% |
Pojemność0.75l |
Rocznik- |
Nagrody- |
zawartość cukru resztkowego : 1 g /l
kwasowość ogółem : 5,5 g/l
(6 innych produktów z tej samem kategorii)