Potężne czerwone wino z apulijskiej apelacji Castel del Monte. Cappellaccio jest winem, które w największym stopniu oddaje charakter Aglianico oraz terenu, na którym ta odmiana jest uprawiana. Nazwa pochodzi od powłoki, która znajdowała się na głębokości ok. 30-40 cm na terenach tufowych, która powstawała przez wieki przez rozmycie wapnia. Aby zasadzić winnice na tych dzikich terenach, konieczne było przebicie powłoki w celu udostępnienia korzeniom i wodzie deszczowej podłoża. Dojrzewanie przez rok w barrique a następnie rok w butelce sprawia, że staje się harmonijne, jednocześnie nie nadając zbyt intensywnego charakteru drewna. Wino o intensywnym bukiecie czarnych jagód, porzeczki i jeżyna, z wyczuwalnymi nutami korzennymi prażonych migdałów. W ustach pełne, ciepłe i miękkie z nutami suszonej śliwki, czekolady i konfitury z porzeczek Nazwa pochodzi od powłoki, która znajdowała się na głębokości ok. 30-40 cm na terenach tufowych, która powstawała przez wieki przez rozmycie wapnia. Aby zasadzić winnice na tych dzikich terenach, konieczne było przebicie powłoki w celu udostępnienia korzeniom i wodzie deszczowej podłoża. Cappellaccio jest winem, które w największym stopniu oddaje charakter Aglianico oraz terenu, na którym ta odmiana jest uprawiana.
Aromat
Zapach przesycony owocami leśnymi, Intensywny skoncentrowany i finezyjny zapach przesycony owocami leśnymi w szczególności czarnymi jagodami, porzeczką, jeżyn, i wiśnia z wyczuwalnymi nutami korzennymi i prażonych migdałów.
|
Kraj
Włochy
|
Smak
W ustach pełne, ciepłe i miękkie z nutami suszonej śliwki, czekolady i konfitury z porzeczek z długim i subtelnym finiszem przypraw i zapachu kwiatów.
|
Region
Apulia
|
Barwa
Kolor bardzo intensywny, fioletowo-rubinowy z purpurowymi refleksami.
|
Apelacja
Castel del Monte DOC |
Sugestie kulinarne
Bogactwo wrażeń organoleptycznych sprawia, że wino to doskonale komponuje się z potrawami o szczególnie intensywnym i bogatym smaku, takimi jak pieczone czerwone mięso, dziczyzna, pikantne sery, lasagne.
|
Szczep
100% Aglianico
|
Temperatura serwowania
Podawać w temperaturze 18°C.
|
Alkohol
13.50%
|
Pojemność
0.75l
|
Rocznik
2009
|
Nagrody
- |