Barolo Monvigliero DOCG Bel Colle

165,00 zł
Dostawa: 1 do 3 tygodni

Wielowymiarowy klasyk gatunku, ikona Piemontu. Niesamowity potencjał starzenia. Tradycjonalista w każdym calu, fermentacja w kadziach cementowych, starzenie w dużych beczkach. Wyborne wino o głębokim zapachu (maliny, czereśnie) i szlachetnej elegancji, absolutnie długowieczne. W ustach wspaniała kwasowość z ułagodzonymi taninami. Wino o niespotykanej elegancji i finezji.

 

Gwarancja Jakości

 

Bezpieczna dostawa

 

Najlepsza obsługa

 

Bezpieczne szyfrowanie SSL

Szczegóły produktu

Kolor
Czerwone
Charakter
Wytrawne
Apelacja
Barolo DOCG
Szczep
Nebbiolo
Region
Piemont
Kraj
Włochy

Opis

Barolo D.O.C.G. Wino „Monvigliero” uprawiane w winnicach w jednym  z najlepszych obszarów Verduno, położonego w Barolo na wysokości od 200 do 300 stóp nad poziomem morza. Monvigliero można właściwie uznać za prawdziwe „grand cru” Verduno o najwspanialszym przykładzie elegancji. Średni wiek winorośli wynosi 25 lat. Są uprawiane na południowej ekspozycji w wapiennych glebach gliniastych o gęstości około 5000 roślin na hektar. Po zbiorach winogrona są tłoczone, a moszcz jest fermentowany w stalowych zbiornikach o kontrolowanej temperaturze (po krótkim okresie kontaktu z suchym lodem, aby zwiększyć złożoność i aromat trzech lat spędzenia w beczkach z francuskiego dębu). Smak elegancki, wytrawny, intensywny, mocny, ale aksamitny i harmonijny. Wino dobrze komponuje się z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz dojrzałym serem. Zaleca się pić go w temperaturze 18-20° C, ostrożnie dekantując

Aromat  Aromat

Świeży i intensywny aromat kwiatowo - owocowy z przewagą dojrzałej śliwki, malin, czereśni. W tle aromat świeżych ziół oraz lukrecji.

wskazania podawania  Kraj

Włochy

Smak  Smak

Wino dobrze skoncentrowane i zbalansowane, krągłe i gładkie. Niezwykle przyjemne, korzenne tło, lekkie taniny dają trwały ale miękki smak przy stosunkowo mocnym alkoholu.

Region  Region

Piemont

Barwa  Barwa

Ciemno-rubinowy kolor z wyraźnymi pomarańczowymi refleksami.

Apelacja  Apelacja

Barolo DOCG

jedzenie  Sugestie kulinarne

Szczególnie polecane do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny i serów, ciężkich dań kuchni piemonckiej. Przelać do dekantera na godzinę przed podaniem . Wino powinno „pooddychać”, żeby oddać wszelkie swoje dobra.


Szczepy  Szczep

100% Nebbiolo

wskazania podawania  Temperatura serwowania

Temperatura serwowania 19-20°C.

Aromat  Alkohol

14.50%

Pojemność  Pojemność

0.75l

Rocznik Rocznik

2016

Nagrody  Nagrody

-

Recenzje

Produkty w kategorii

(16 innych produktów z tej samem kategorii)

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password