Barbaresco Pajore DOCG Bel...
Cena
130,00 zł
Barbaresco to wino produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. Winogrona do tego wina pochodzą z winnic położonych w...
Wielowymiarowy klasyk gatunku, ikona Piemontu. Niesamowity potencjał starzenia. Tradycjonalista w każdym calu, fermentacja w kadziach cementowych, starzenie w dużych beczkach. Wyborne wino o głębokim zapachu (maliny, czereśnie) i szlachetnej elegancji, absolutnie długowieczne. W ustach wspaniała kwasowość z ułagodzonymi taninami. Wino o niespotykanej elegancji i finezji.
Gwarancja Jakości
Bezpieczna dostawa
Najlepsza obsługa
Bezpieczne szyfrowanie SSL
Barolo D.O.C.G. Wino „Monvigliero” uprawiane w winnicach w jednym z najlepszych obszarów Verduno, położonego w Barolo na wysokości od 200 do 300 stóp nad poziomem morza. Monvigliero można właściwie uznać za prawdziwe „grand cru” Verduno o najwspanialszym przykładzie elegancji. Średni wiek winorośli wynosi 25 lat. Są uprawiane na południowej ekspozycji w wapiennych glebach gliniastych o gęstości około 5000 roślin na hektar. Po zbiorach winogrona są tłoczone, a moszcz jest fermentowany w stalowych zbiornikach o kontrolowanej temperaturze (po krótkim okresie kontaktu z suchym lodem, aby zwiększyć złożoność i aromat trzech lat spędzenia w beczkach z francuskiego dębu). Smak elegancki, wytrawny, intensywny, mocny, ale aksamitny i harmonijny. Wino dobrze komponuje się z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz dojrzałym serem. Zaleca się pić go w temperaturze 18-20° C, ostrożnie dekantując
AromatŚwieży i intensywny aromat kwiatowo - owocowy z przewagą dojrzałej śliwki, malin, czereśni. W tle aromat świeżych ziół oraz lukrecji. |
KrajWłochy |
SmakWino dobrze skoncentrowane i zbalansowane, krągłe i gładkie. Niezwykle przyjemne, korzenne tło, lekkie taniny dają trwały ale miękki smak przy stosunkowo mocnym alkoholu. |
RegionPiemont |
BarwaCiemno-rubinowy kolor z wyraźnymi pomarańczowymi refleksami. |
ApelacjaBarolo DOCG |
Sugestie kulinarneSzczególnie polecane do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny i serów, ciężkich dań kuchni piemonckiej. Przelać do dekantera na godzinę przed podaniem . Wino powinno „pooddychać”, żeby oddać wszelkie swoje dobra. |
Szczep100% Nebbiolo |
Temperatura serwowaniaTemperatura serwowania 19-20°C. |
Alkohol14.50% |
Pojemność0.75l |
Rocznik2016 |
Nagrody- |
(16 innych produktów z tej samem kategorii)