Roero Arneis DOCG Bel Colle
Cena
49,00 zł
Jedno z Wielkich białych win Piemontu, Arneis jest skutkiem szczęśliwego odkrycia, dzięki intuicji, silnej pasji i...
Wino o niespotykanej elegancji i finezji. Uczta dla zmysłów w niespotykanej cenie. Niepowtarzalność wśród win Barolo. Ciemno-rubinowy kolor z wyraźnymi pomarańczowo-bursztynowymi refleksami. Niezwykle skoncentrowane, elegancki i czysty aromat jeżyn, żurawin i lukrecji. Solidnie zbudowane z aksamitnymi i dojrzałymi taninami, o bardzo długim finiszu.
Gwarancja Jakości
Bezpieczna dostawa
Najlepsza obsługa
Bezpieczne szyfrowanie SSL
Winogrona Nebbiolo do tego wina pochodzą z winnic położonych w wioskach Barolo, na wysokości od 200 do 300 stóp nad poziomem morza. Średni wiek winorośli wynosi 50 lat, są one uprawiane na południowej ekspozycji w wapiennych glebach ilastych, o gęstości około 5000 roślin na hektar. Po zbiorach winogrona są tłoczone, a moszcz fermentowany w stalowych zbiornikach o kontrolowanej temperaturze (po krótkim okresie kontaktu z suchym lodem, w celu zwiększenia złożoności oraz aromatu). Maceracja skóry trwa ponad 15 dni, zapewniając dobry kolor i ciało. Wino spędza 36 miesięcy w dębowych beczkach slawońskich, a następnie sześć miesięcy w butelkach przed wysyłką. Kolor czerwony granat z pomarańczowymi odcieniami. Zapach: pełny, eteryczny, trwały z zapachem kwiatów oraz owoców połączony z zapachem przypraw. Smak: wytrawny, intensywny, mocny, ale aksamitny i harmonijny. Wino dobrze komponuje się z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz dojrzałym serem. Zaleca się pić go w temperaturze 18-20° C, ostrożnie dekantując.
AromatŚwieży i intensywny aromat kwiatowo - owocowy z przewagą dojrzałej śliwki, malin, czereśni. W tle aromat świeżych ziół oraz lukrecji. |
KrajWłochy |
SmakWino dobrze skoncentrowane i zbalansowane, krągłe i gładkie. Niezwykle przyjemne, korzenne tło, lekkie taniny dają trwały ale miękki smak przy stosunkowo mocnym alkoholu. |
RegionPiemont |
BarwaCiemno-rubinowy kolor z wyraźnymi pomarańczowymi refleksami. |
ApelacjaBarolo DOCG |
Sugestie kulinarneSzczególnie polecane do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny i serów, ciężkich dań kuchni piemonckiej. Przelać do dekantera na godzinę przed podaniem . Wino powinno „pooddychać”, żeby oddać wszelkie swoje dobra. |
Szczep100% Nebbiolo |
Temperatura serwowaniaTemperatura serwowania 19-20°C. |
Alkohol14.50% |
Pojemność0.75l |
Rocznik2016 |
Nagrody- |
(16 innych produktów z tej samem kategorii)