Barbera d'Alba Egidio DOC Bosio

45,00 zł
Dostawa: 1 do 3 tygodni

Barbera d’Alba „Egidio” Barrique pierwszy rok po fermentacji alkoholowej dojrzewa w dużych dębowych beczkach charakterystycznych dla północnowłoskich winiarni. Następnie, w ciągu kolejnego roku przechodzi fermentację malolaktyczną w małych beczkach typu barrique. Dzięki temu wino zyskuje intensywność i złożoność oraz delikatne tostowe aromaty, z wyraźnie dojrzałą, soczystą truskawką, nutą ciemnych owoców i nutą kawy, tytoniu i wanilii. W tle zarysowane wciągająe aromaty przypraw, moreli i morwy. W ustach solidna struktura oparta na dojrzałych garbnikach i żywej kwasowości. Wyczuwalne na podniebieniu aksamitne, maślane nuty uzupełnia owocowy posmak czarnej porzeczki i śliwki z tostowo-balsamicznym finiszem.

 

Gwarancja Jakości

 

Bezpieczna dostawa

 

Najlepsza obsługa

 

Bezpieczne szyfrowanie SSL

Szczegóły produktu

Kolor
Czerwone
Charakter
Wytrawne
Apelacja
Barbera D'Alba DOC
Szczep
Barbera
Region
Piemont
Kraj
Włochy

Opis

W 1967 Egidio i Angela postanowili rozpocząć pracę w winnicy, która okazała się pełna wyzwań oraz satysfakcji. Jak każdy dobry rolnik, Egidio, zaczynał krok po kroku z pokorą i wytrwałością swoją pracę, wiedział, iż ciężką pracą i zwróceniem uwagi na jakość produktu osiągnie sukces. Aktualnie (w XXI wieku), firma obejmuje 60 akrów winnic, podzielonych na typowe kultury strefy. Działki znajdują się głównie w S. Stefano Belbo, ale także w Castiglione Tinella, Mango, Costigliole d'Asti oraz Castagnole Lanze. I tam właśnie powstała Barbera D'Alba Egdio.

Barbera d’Alba „EgidioBarrique pierwszy rok po fermentacji alkoholowej dojrzewa w dużych dębowych beczkach charakterystycznych dla północnowłoskich winiarni. Następnie, w ciągu kolejnego roku przechodzi fermentację malolaktyczną w małych beczkach typu barrique. Dzięki temu wino zyskuje intensywność i złożoność oraz delikatne tostowe aromaty, z wyraźnie dojrzałą, soczystą truskawką, nutą ciemnych owoców i nutą kawy, tytoniu i wanilii. W tle zarysowane wciągające aromaty przypraw, moreli i morwy. W ustach solidna struktura oparta na dojrzałych garbnikach i żywej kwasowości. Wyczuwalne na podniebieniu aksamitne, maślane nuty uzupełnia owocowy posmak czarnej porzeczki i śliwki z tostowo-balsamicznym finiszem.

Aromat  Aromat

Świeży i intensywny aromat mocno dojrzałych owoców. tostowe aromaty, z wyraźnie dojrzałą, soczystą truskawką, nutą ciemnych owoców i nutą kawy, tytoniu i wanilii. W tle zarysowane wciągające aromaty korzennych przypraw, moreli i morwy

wskazania podawania  Kraj

Włochy

Smak  Smak

W ustach solidna struktura oparta na dojrzałych garbnikach i żywej kwasowości. Wyczuwalne na podniebieniu aksamitne, maślane nuty uzupełnia owocowy posmak czarnej porzeczki i śliwki z tostowo-balsamicznym finiszem.

Region  Region

Piemont

Barwa  Barwa

Intensywnie przejrzysty kolor głębokiej, rubinowej czerwieni z purpurowymi refleksami.

Apelacja  Apelacja

Barbera d'Alba DOC

jedzenie  Sugestie kulinarne

Szczególnie polecane do grillowanych dań z czerwonego mięsa, makaronów, szparagów grilowanych w szynce czy dojrzałych serów,


Szczepy  Szczep

100% Barbera

wskazania podawania  Temperatura serwowania

Temperatura serwowania 16-18°C.

Aromat  Alkohol

14.00%

Pojemność  Pojemność

0.75l

Rocznik Rocznik

2020

Nagrody  Nagrody

-

Recenzje

Produkty w kategorii

(3 innych produktów z tej samem kategorii)

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password