Barbaresco DOCG Luca Bosio
Cena
79,00 zł
Barbaresco z winnicy Bosio to wino produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo, gdzie zbiór odbywa się w połowie...
Barbera d’Alba „Egidio” Barrique pierwszy rok po fermentacji alkoholowej dojrzewa w dużych dębowych beczkach charakterystycznych dla północnowłoskich winiarni. Następnie, w ciągu kolejnego roku przechodzi fermentację malolaktyczną w małych beczkach typu barrique. Dzięki temu wino zyskuje intensywność i złożoność oraz delikatne tostowe aromaty, z wyraźnie dojrzałą, soczystą truskawką, nutą ciemnych owoców i nutą kawy, tytoniu i wanilii. W tle zarysowane wciągająe aromaty przypraw, moreli i morwy. W ustach solidna struktura oparta na dojrzałych garbnikach i żywej kwasowości. Wyczuwalne na podniebieniu aksamitne, maślane nuty uzupełnia owocowy posmak czarnej porzeczki i śliwki z tostowo-balsamicznym finiszem.
Gwarancja Jakości
Bezpieczna dostawa
Najlepsza obsługa
Bezpieczne szyfrowanie SSL
W 1967 Egidio i Angela postanowili rozpocząć pracę w winnicy, która okazała się pełna wyzwań oraz satysfakcji. Jak każdy dobry rolnik, Egidio, zaczynał krok po kroku z pokorą i wytrwałością swoją pracę, wiedział, iż ciężką pracą i zwróceniem uwagi na jakość produktu osiągnie sukces. Aktualnie (w XXI wieku), firma obejmuje 60 akrów winnic, podzielonych na typowe kultury strefy. Działki znajdują się głównie w S. Stefano Belbo, ale także w Castiglione Tinella, Mango, Costigliole d'Asti oraz Castagnole Lanze. I tam właśnie powstała Barbera D'Alba Egdio.
Barbera d’Alba „Egidio” Barrique pierwszy rok po fermentacji alkoholowej dojrzewa w dużych dębowych beczkach charakterystycznych dla północnowłoskich winiarni. Następnie, w ciągu kolejnego roku przechodzi fermentację malolaktyczną w małych beczkach typu barrique. Dzięki temu wino zyskuje intensywność i złożoność oraz delikatne tostowe aromaty, z wyraźnie dojrzałą, soczystą truskawką, nutą ciemnych owoców i nutą kawy, tytoniu i wanilii. W tle zarysowane wciągające aromaty przypraw, moreli i morwy. W ustach solidna struktura oparta na dojrzałych garbnikach i żywej kwasowości. Wyczuwalne na podniebieniu aksamitne, maślane nuty uzupełnia owocowy posmak czarnej porzeczki i śliwki z tostowo-balsamicznym finiszem.
AromatŚwieży i intensywny aromat mocno dojrzałych owoców. tostowe aromaty, z wyraźnie dojrzałą, soczystą truskawką, nutą ciemnych owoców i nutą kawy, tytoniu i wanilii. W tle zarysowane wciągające aromaty korzennych przypraw, moreli i morwy. |
KrajWłochy |
SmakW ustach solidna struktura oparta na dojrzałych garbnikach i żywej kwasowości. Wyczuwalne na podniebieniu aksamitne, maślane nuty uzupełnia owocowy posmak czarnej porzeczki i śliwki z tostowo-balsamicznym finiszem. |
RegionPiemont |
BarwaIntensywnie przejrzysty kolor głębokiej, rubinowej czerwieni z purpurowymi refleksami. |
ApelacjaBarbera d'Alba DOC |
Sugestie kulinarneSzczególnie polecane do grillowanych dań z czerwonego mięsa, makaronów, szparagów grilowanych w szynce czy dojrzałych serów, |
Szczep100% Barbera |
Temperatura serwowaniaTemperatura serwowania 16-18°C. |
Alkohol14.00% |
Pojemność0.75l |
Rocznik2020 |
Nagrody- |
(3 innych produktów z tej samem kategorii)