Barbera Passita to półwytrawne wino produkowane metodą appassimento, znaną z produkcji win Amarone. Proces ten polega na zbiorze części owoców, które uległy podsuszeniu jeszcze na krzewie winorośli oraz dalszemu ich suszeniu w suszarniach, dzięki czemu zwiększa się intensywność koloru, gęstość i koncentrację w gotowym winie. Podczas suszenia (jeszcze przed fermentacją) winogrona tracą ok. 20% swojej wagi, zwiększając jednocześnie stężenie cukru, alkoholu i intensywność koloru. Posiada intensywny rubinowy kolor. Bukiet jest bogaty w aromaty dojrzałych owoców i delikatnych przypraw, jagodowych aromatów, domowego dżem owocowego. Wino jest pełne, miękkie, okrągłe oraz długim i przyjemnym posmaku z nutami dojrzałej wiśni i słonego karmelu. To wino ma miękki słodki smak, zrównoważony typową kwasowością winogron Barbera. Gładkie taniny zapewniają przyjemną strukturę i ładne wykończenie.
Aromat
Świeży i intensywny aromat mocno dojrzałych owoców. Bukiet jest bogaty w aromaty dojrzałych owoców i delikatnych przypraw, jagodowych aromatów, domowego dżem owocowego.
|
Kraj
Włochy
|
Smak
Wino jest pełne, miękkie, okrągłe oraz długim i przyjemnym posmaku z nutami dojrzałej wiśni i słonego karmelu. To wino ma miękki słodki smak, zrównoważony typową kwasowością winogron Barbera. Gładkie taniny zapewniają przyjemną strukturę i ładne wykończenie.
|
Region
Piemont
|
Barwa
Intensywnie rubinowa
|
Apelacja
Piemonte Barbera DOC |
Sugestie kulinarne
Szczególnie polecane do grillowanych dań z czerwonego mięsa, makaronów, risotto, kurczaka czy pizzy
|
Szczep
100% Barbera
|
Temperatura serwowania
Temperatura serwowania 16-18°C.
|
Alkohol
14.00%
|
Pojemność
0.75l
|
Rocznik
2022
|
Nagrody
- |