Montefalco Sagrantino Passito DOCG Perticaia
Wina Sagrantino di Montefalco Passito były historycznie pierwszymi produkowanymi w Umbrii z tej właśnie odmiany. Sagrantino Passito to wino wyjątkowe, mocno rubinowe, ciemno ceglaste, z wyraźnymi odcieniami brązu. Rewelacyjnie aromatyczne, skoncentrowane z aromatami dojrzałych owoców leśnych, jagód, czarnych porzeczek, wędzonych śliwek, mnóstwo korzenności, karmelizowany ocet balsamiczny, słodki dym, drewno. W ustach równie skoncentrowane, gęste, słodko-gorzkie, z dojrzałymi taninami. Przewija się tu kalifornijska śliwka, wiśnia w likierze, słodkie przyprawy, a do tego otulająca miękka słodycz. Długi owocowo – balsamiczny finisz. Pełna klasa, elegancja, wyrafinowany smak.

Gwarancja Jakości

Bezpieczna dostawa

Najlepsza obsługa

Bezpieczne szyfrowanie SSL
Szczegóły produktu
- Kolor
- Czerwone
- Charakter
- Słodkie
- Apelacja
- Montefalco Sagrantino DOCG
- Szczep
- Sagrantino
- Region
- Umbria
- Kraj
- Włochy
Opis
Niezwykłe czerwone wino z winnicy Perticaia - słodkie "Sagrantino". Wino to szczyci się certyfikatem kontrolowanego i gwarantowanego pochodzenia DOCG, co wzmacnia jego starożytną więź z terytorium i lokalnymi tradycjami. Wyprodukowane z 100% gron Sagrantino. Zbierane pod koniec października. Produkcja wina obejmuje okres suszenia winogron, na który następnie wpływa etykietowanie samego wina. Proces odbywa się w naturalnie wentylowanym środowisku na matach i trwa co najmniej 40 dni. Następnie winifikacja rozpoczyna się od maceracji na skórkach przez co najmniej 10 dni, podczas których temperatura jest stale kontrolowana i utrzymywana w zakresie od 26 ° C do 28 ° C. Następnie faza leżakowania odbywa się w małych beczkach z francuskiego dębu i trwa co najmniej 12 miesięcy. Następnie jest kolejne 12 miesięcy w stalowych zbiornikach i dalsze udoskonalanie przez co najmniej 6 miesięcy w butelce.
|
|
|
|
|
Montefalco Sagrantino Passito DOCG |
|
|
|
|
|
|
- |
Recenzje
Produkty w kategorii
(16 innych produktów z tej samem kategorii)