Grechetto IGT Umbria Bianco...
Cena
49,50 zł
Grechetto jest jednym z najstarszych autochtonicznych szczepów z Umbrii, jest winem przyjemnym i nie nadmiernie...
Spumante brut rosè „Scacciadiavoli” pochodzi od szlachetnych winogron regionu Montefalco - Sagrantino, które zapominają o swojej typowej szorstkości, dając delikatną energię i niezwykłą lekkość. Brut rosé, po 24 miesiącach na osadzie, ujawnia chrupiącą świeżość i wyrafinowane taniny z intensywnymi nutami owocowymi. Idealny towarzysz kulinarnej podróży, która mówi o intensywności, smaku, mocnych i ziemistych smakach ziemi umbryjskiej, ale także o elegancji i szlachetności. w kontrolowanej metodzie klasycznej (szampańskiej), a następnie butelkowane i spędza na osadzie „sur lie” przez co najmniej 24 miesiące. Wino o ciemnoróżowym kolorze i dobrej piance, ze świeżym, delikatnym i kwiatowym bukietem z nutami czerwonego jabłka, cytrusów, grejpfruta i skórki chleba.
Gwarancja Jakości
Bezpieczna dostawa
Najlepsza obsługa
Bezpieczne szyfrowanie SSL
Sagrantino jest stosunkowo łatwe w uprawie, ale bardzo trudne w winifikacji. Grona mają grubą i twardą skórkę, dzięki czemu są odporne na większość chorób dotykających winnice. Jednak w tej skórce i pestkach kryje się prawdziwa bomba. Przeprowadzone kilka lat temu badania pokazały, że stężenie polifenoli (w tym tanin) w sagrantino jest niesamowicie dużo wyższe, niż w innych czerwonych odmianach winorośli. Nie wdając się w szczegóły można powiedzieć, że jeśli chodzi o poziom polifenoli sagrantino zaczyna tam, gdzie inne odmiany kończą.
Spumante brut rosè „Scacciadiavoli” pochodzi od szlachetnych winogron regionu Montefalco - Sagrantino, które zapominają o swojej typowej szorstkości, dając delikatną energię i niezwykłą lekkość. Brut rosé, po 24 miesiącach na osadzie, ujawnia chrupiącą świeżość i wyrafinowane taniny z intensywnymi nutami owocowymi. Idealny towarzysz kulinarnej podróży, która mówi o intensywności, smaku, mocnych i ziemistych smakach ziemi umbryjskiej, ale także o elegancji i szlachetności. Zbierane w pierwszych dziesięciu dniach września, najpierw poddawane winifikacji w stalowych zbiornikach w kontrolowanej metodzie klasycznej (szampańskiej), a następnie butelkowane , gdzie leżakuje na „sur lie” co najmniej 24 miesiące. Wino o ciemnoróżowym kolorze i dobrej piance, ze świeżym, delikatnym i kwiatowym bukietem z nutami czerwonego jabłka, cytrusów, grejpfruta i skórki chleba. Smak jest żywy z dobrą równowagą, dobrą strukturą, przyjemny, ze świeżą kwasowością.
AromatSzerokie spektrum aromatów od niuansów owocowych z świeżym, delikatnym i kwiatowym bukietem z nutami czerwonego jabłka, cytrusów, grejpfruta i skórki chleba |
KrajWłochy |
SmakW ustach jest żywe z dobrą równowagą, dobrą strukturą, przyjemne, ze świeżą kwasowością. |
RegionUmbria |
BarwaWino o ciemnoróżowym kolorze i dobrej piance |
ApelacjaVino Spumante |
Sugestie kulinarneIdealne jako aperitif lub jako przystawka, dobrze komponuje się z pierwszym i drugim daniem rybnym, ale także z białymi mięsami i świeżymi serami, doskonałe do sushi. |
Szczep100% Sagrantino |
Temperatura serwowaniaTemperatura serwowania 6-8°C. |
Alkohol14.00% |
Pojemność0.75l |
RocznikNV |
Nagrody- Tre Bicchieri |
(16 innych produktów z tej samem kategorii)