Nebbiolo

Nebbiolo
Synonimy: Spanna, Chiavennasca, Pugnet, Picutener. Jest to szczep spokrewniony z Pinot Noir. Uprawiany w Urugwaju, Argentynie, Kalifornii (200ha.) Dla wielu jest to najszlachetniejszy szczep Włoch. Na pewno bez niego nie byłoby wielkiego włoskiego, piemonckiego Barolo. Nie byłoby również takich jak: Barbaresco, Valtelina, Gattinara, Carema i kilku innych. Ale praktycznie uprawa Nebbiolo poza Piemontem nie przynosi takich jak tam efektów. W samym Piemoncie istnieje podział co do najlepszego sposobu winifikacji Nebbiolo. Świadczy to tylko o tym, jakie wielkie daje możliwości. Jest to późny szczep, lubiący południowe stoki przy tym bardzo kapryśny i mało odporny. Pomimo późnego dojrzewania, potrafi dać wina bogate w taniny i kwasy co jest z kolei niezbędne do dobrego dojrzewania w dębinie i późniejszej struktury. Wina te są uwodzicielsko aromatyczne z aromatami truskawek, fiołków, liści zielonej herbaty, róż. Nebbiolo bywa mieszany z Cabernet i Barberą dle przyciemnienia sukni i zwiększenia kwasowości. (Niektórzy w Piemoncie podobno robią to nieoficjalnie). Lżejsze wina z Nebbiolo to: Nebbiolo d'Alba, Langhe Nebbiolo.

Aktywne filtry

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Reset password