Spoleto Trebbiano Spoletino...
Cena
87,00 zł
Trebbiano Spoletino to typowa odmiana obszaru rozciągającego się między Montefalco, Trevi i Spoleto; być może nazwa...
Spumante brut „Scacciadiavoli” pochodzi od szlachetnych czerwonych gron regionu Montefalco - Sagrantino, które jest winifikowane na białe wino z dodatkiem Chardonnay. Po 36 miesiącach na osadzie "sur lie", w winie ujawnia chrupiącą świeżość i wyrafinowane taniny z intensywnymi nutami owocowymi. Druga fermentacja jak przystało na metodę klasyczną (szampańską) zachodzi w butelce, gdzie powstaje wino o jasno żółtej barwie z zielonymi refleksami i gęstej, trwałej piance. Bukiet jest niezwykle świeży i kwiatowy z nutami czerwonego jabłka, białej brzoskwini i skórki chleba. W ustach żywe i zrównoważone, średnia struktura, z przyjemnie świeżą kwasowością. Elegancja i klasa w każdym łyku.
Gwarancja Jakości
Bezpieczna dostawa
Najlepsza obsługa
Bezpieczne szyfrowanie SSL
Sagrantino jest stosunkowo łatwe w uprawie, ale bardzo trudne w winifikacji. Grona mają grubą i twardą skórkę, dzięki czemu są odporne na większość chorób dotykających winnice. Jednak w tej skórce i pestkach kryje się prawdziwa bomba. Przeprowadzone kilka lat temu badania pokazały, że stężenie polifenoli (w tym tanin) w sagrantino jest niesamowicie dużo wyższe, niż w innych czerwonych odmianach winorośli. Nie wdając się w szczegóły można powiedzieć, że jeśli chodzi o poziom polifenoli sagrantino zaczyna tam, gdzie inne odmiany kończą.
Winogrona Sagrantino znane są głównie jako czerwone wino gronowe, ale równie dobrze można go stosować w innych konteksty: winifikowane jako białe wino stanowi oryginalną bazę za Spumante Brut Metodo Classico Scacciadiavoli (Metoda tradycyjna). Charakterystyka odmiany ujawniają się w nowej formie: świeżych i delikatnych aromatów są zrównoważone typowymi taninami Sagrantino, dając strukturę i harmonię.
Spumante brut „Scacciadiavoli” pochodzi od szlachetnych czerwonych gron regionu Montefalco - Sagrantino, które jest winifikowane na białe wino z dodatkiem Chardonnay. Po 36 miesiącach na osadzie "sur lie", w winie ujawnia chrupiącą świeżość i wyrafinowane taniny z intensywnymi nutami owocowymi. Druga fermentacja jak przystało na metodę klasyczną (szampańską) zachodzi w butelce, gdzie powstaje wino o jasno żółtej barwie z zielonymi refleksami i gęstej, delikatnej i trwałej piance. Bukiet jest niezwykle świeży i kwiatowy z nutami czerwonego jabłka, białej brzoskwini i skórki chleba. W ustach żywe i zrównoważone, średnia struktura, z przyjemnie świeżą kwasowością. Elegancja i klasa w każdym łyku.
|
|
|
|
|
Vino Spumante - Metodo Classico (szampańska) |
|
|
|
|
|
|
|
(16 innych produktów z tej samem kategorii)