Kompozycja z trzech najbardziej tradycyjnych białych odmian TERLANO, a mianowicie Pinot Bianco, Chardonnay i Sauvignon Blanc, które jest jednym z pierwszych win produkowanych przez winnicę (od 1893r.). Pinot Bianco, jako główna odmiana użyta w cuvée, zapewnia świeżość i idealną kwasowość, Chardonnay oddaje przyjemne ciepło i pulchność, a Sauvignon dobrą agramatyczną strukturę. Bukiet z nutą białej brzoskwini, owoców tropikalnych, zielonego jabłka oraz szałwii, melisy i mięty, z wyczuwalnym, delikatnym korzennym niuansem. Usta lekko słone, z przyjemną kwasowością, mięsiste i harmonijne, o dobrej zarysowanej maślanej strukturze. Wieloaspektowy, dobrze ułożony smak pochodzi ze splotu świeżości i mineralności i zaskakuje również cudownym trwałym wykończeniem z nutą brzoskwini w tle.
Aromat
Bukiet z nutą białej brzoskwini, owoców tropikalnych, zielonego jabłka oraz szałwii, melisy i mięty, z wyczuwalnym, delikatnym korzennym niuansem.
|
Kraj
Włochy
|
Smak
Lekko słone, z przyjemną kwasowością, mięsiste i harmonijne, o dobrej zarysowanej strukturze. Wieloaspektowy, dobrze ułożony smak pochodzi ze splotu świeżości i mineralności i zaskakuje również cudownym trwałym wykończeniem z nutą brzoskwini w tle.
|
Region
Toskania
|
Barwa
Słomkowy kolor z zielonymi niuansami.
|
Apelacja
Alto Adige DOC |
Sugestie kulinarne
Podawać do sałatki z surowych białych szparagów, typowych potraw jak pizza i makaron z sosem pomidorowym lub foccaccia z rozmarynem czy też penne all'arrabbiata z parmezanem i świeżym serem pecorino. Można podać również z Południowej tyrolskich potraw jak pierogi z farszem boczku lub kiełbasy z kapustą i z piersi indyka z korzennymi warzywami. Idealne od pieczeni cielęcej.
|
Szczep
60% Pinot Bianco, 30% Chardonnay, 10% Sauvignon Blanc
|
Temperatura serwowania
Temperatura serwowania 10-12°C
|
Alkohol
13.50%
|
Pojemność
0.75l
|
Rocznik
2021
|
Nagrody
- |