Sauvignon QUARZ Alto Adige...
Cena
299,99 zł
Wino o złożonych i wielowarstwowych nutach zapachowych. Dominują owoce mango, papai i czerwonych grejpfrutów a także...
Czołowa etykieta z tyrolskiej spółdzielni Terlan, która zachwyci każdego konesera win. Lagrein Riserva Porphyr to wino najwyższej klasy produkowane wyłącznie ze starych krzewów, na podłożu skalnym skąd bierze też swoją nazwę, niezwykle drobiazgowa selekcja gron oraz starzenie w beczce, sprawiają iż powstaje wino gęste, niezbyt kwasowe, aksamitne z idealnie zakrojoną owocowością i słodyczą.
Gwarancja Jakości
Bezpieczna dostawa
Najlepsza obsługa
Bezpieczne szyfrowanie SSL
Czołowa etykieta z tyrolskiej spółdzielni Terlan, która zachwyci każdego konesera win. Lagrein Riserva Porphyr to wino najwyższej klasy produkowane wyłącznie ze starych krzewów, na podłożu skalnym (porfirowym) skąd bierze też swoją nazwę, niezwykle drobiazgowa selekcja gron oraz starzenie w beczce, sprawiają iż powstaje wino gęste, niezbyt kwasowe, aksamitne z idealnie zakrojoną owocnością i słodyczą. W cieniu Dolomitów daje wina o aromatach owoców leśnych, podbudowane nutami mięsnymi, o dobrej kwasowości i wyraźnych taninach. Dobrze znosi starzenie w beczce. Najlepsze lagreiny nie epatują za młodu owocowymi aromatami, dając wina o mocnej strukturze, które z wiekiem rozwijają bardziej złożony bukiet i charakterystyczną jedwabistą fakturę. Jednym słowem uczta dla każdego miłośnika win.
Ręczny zbiór i selekcja winogron. Tradycyjna winifikacja typowa dla win czerwonych przebiega w stalowych kadziach. Dojrzewanie i fermentacja jabłkowo-mlekowa zachodzi w beczkach dębowych przez 18 miesięcy przy użyciu jednej trzeciej beczek nowych. Kupażowanie odbywa się w lipcu, a po miesiącu wino jest butelkowane.
AromatWielowymiarowe aromaty ujawniające wiśnie Morello, czarne jagody gruszki, z nutami lukrecji, ziaren kawy, wanilii, gorzkiej czekolady, goździka, czarnej herbaty i fiołka. To wszystko buduje nastrój przyjemnej pikantnej owocności. |
KrajWłochy |
SmakWino jest harmonijne na podniebieniu, zwarte i skoncentrowane. Wielowarstwowe smaki łączące soczyste owoce z pikantnym, pieprznym rejestrem a w tle lekko słodkie nuty gorzkiej czekolady z zaokrąglonymi, jedwabistymi taniny. Długa końcówka. |
RegionGórna Adyga |
BarwaGłęboki rubinowy z refleksami fioletu. |
ApelacjaAlto Adige DOC |
Sugestie kulinarneCzerwonych mięs i dziczyzny a w szczególności polędwicy z dzika z zapiekanymi orzechami i czerwoną kapustą, duszonych w Lagreine żeberek wołowych z polentą i warzywami oraz policzków cielęcych w sosie na bazie Lagreina z pianką selerową. |
Szczep100% Lagrein |
Temperatura serwowaniaPodawać w temperaturze 18-20°C. |
Alkohol14.00% |
Pojemność0.75l |
Rocznik2018 |
Nagrody- |
(16 innych produktów z tej samem kategorii)